Šempetrska bolnišnica

Pretresljive zgodbe svojcev: K umirajočemu samo za 15 minut

P.K.
2. 9. 2022, 19.00
Deli članek:

Na twitterju njegova uporabnica poroča o neprijetni izkušnji prijateljeve družine. Preminil je njegov oče, a obiskati ga skoraj niso smeli.

Dreamstime
Primorska družina ni imela možnosti, da se poslovi od svojca.

Besede iz tvita so boleče, saj razkrivajo, kako je bilo pacientu in njegovim svojcem odvzeto zadnje slovo in stiki v času hospitalizacije. "Prijateljev oče, gospod star okoli 80 let, je danes umrl. Po tem, ko ga najbližji v petih tednih niso smeli obiskati, razen enkrat njegova soproga za 15 minut. Škandalozen režim bolnišnice v Šempetru! Kje je podlaga za odrekanje stikov ljudem v bolnicah? Covid-19 ni izgovor," je zapisala.

Informacija, da so bili tako prikrajšani za obiske, čudi. Trenutno v Splošni bolnišnici Franca Derganca Nova Gorica namreč ni posebnih omejitev, saj tudi pogojev zanje ni, kar utemeljuje celo obvestilo na njihovi spletni strani. Čas obiskov "na vseh oddelkih bolnišnice je vsak dan od 15. do 16. ure." Na obisk lahko pride ena zdrava oseba in sicer za petnajst minut. Uporabljati mora masko, je še zapovedano.

Nihče ne sme umreti sam

Ob tem ni jasno, zakaj je v dobrem mesecu, kolikor je možakar preživel v bolnici, ni smel imeti obiskov. Pri zdravstveni ustanovi preverjamo, kako je mogoče, da je do tega prišlo.

Njenemu zapisu se na tviterju s svojo zgodbo pridruži še nekaj ostalih s podobno bolečo izkušnjo. Oglasi pa se tudi uporabnica, ki opozori, "da v Nemčiji to ni več dovoljeno, gre za kršenje človekovih pravic. Vsak ima pravico obiskati svojca v zadnjem stadiju življenja - nihče ne sme umreti sam, je pravilo. Vse ostalo pušča prehude posledice za preostale. Ne morem verjeti, da se kaj takega v Sloveniji še dogaja," je opozorila.