Zajeti vojaki, med njimi tudi zdravnik in častnik

Ukrajina in Rusija danes izmenjali vojne ujetnike, kaj pa izmenjava z ZDA?

E.J./STA
2. 9. 2022, 16.27
Posodobljeno: 2. 9. 2022, 16.52
Deli članek:

Ukrajina in Rusija sta si danes izmenjali več zajetih vojakov, medtem ko za zajete ameriške plačance, ki jih je Rusija zajela v Ukrajini, Rusija še ni prejela nobenega poziva za izmenjavo

profimedia
Izmenjava je vključevala 14 Ukrajincev in zaenkrat še neznano število Rusov.

Ukrajina in Rusija sta si danes izmenjali več zajetih vojakov. Izmenjava je vključevala 14 Ukrajincev in zaenkrat še neznano število Rusov, je na Telegramu sporočil koordinacijski urad za vojne ujetnike v Kijevu.

Izmenjava zapornikov je potekala v regiji Doneck na vzhodu države, vanjo pa so bili vključeni ukrajinski vojaki iz dveh motoriziranih brigad, ki so bili ujeti že spomladi, med njimi naj bi bila tudi en častnik in zdravnik. Število izročenih Rusov zaenkrat še ni znano, vendar je bilo doslej v izmenjave ujetnikov med Rusijo in Ukrajino običajno vključeno enako število ljudi na obeh straneh.

Pa izmenjava zapornikov z ZDA?

V luči izmenjave vojnih ujetnikov je namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov danes sporočil, da se ZDA po diplomatski poti še niso obrnile na Rusijo glede morebitne vrnitve ameriških plačancev, ujetih v Ukrajini, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

"Takšnih pozivov s strani ZDA prek zunanjega ministrstva ni bilo. V nekaterih primerih smo si z njimi izmenjali različne informacije o tem, kje bi se lahko nahajali določeni ameriški državljani, vendar vse to ni zadevalo teme plačancev," je dodal Rjabkov.

Instagram
Ob ameriških plačancih, ki so jih Rusi zajeli v Ukrajini, v ruskem zaporu sedi tudi košarkarica Brittney Griner, in sicer zaradi tihotapljenja kanabisa.

Izmenjava zapornikov je sploh aktualna zadnji mesec  - kot smo že pisali, je pred kratkim član Hiše slavnih lige NBA, kontroverzni košarkar Dennis Rodman nepričakovano sporočil, da odhaja v Rusijo, da bi se povezal s "primerom Brittney Griner", ameriške košarkarice, ki je bila v Rusiji obsojena na devet let zapora zaradi tihotapljenja mamil. Za članek kliknite 

TUKAJ.