Šolski center Sežana

Namesto tople malice jim bodo lahko ponudili zgolj sendviče

Veronika R. Ženko
2. 9. 2022, 18.21
Deli članek:

V Šolskem centru Srečka Kosovela Sežana so se pred začetkom novega šolskega leta znašli v precejšnji zagati. Dosedanji dobavitelj tople malice je odpovedal sodelovanje, novega pa nikakor ne najdejo, saj za ceno, kakršno naj bi upoštevalo pristojno ministrstvo, dijakom očitno ni pripravljen kuhati nihče več. A ravnatelj vendarle upa, da bodo sendviči le začasna rešitev, in prosi za pomoč.

Dreamstime
Tople obroke je do konca lanskega šolskega leta šolskemu centru dostavljal sežanski vrtec, ki pa se je odločil od pogodbe odstopiti.
Malico morajo šole obvezno zagotoviti
Šola mora v skladu z zakonom o šolski prehrani za vse učence oziroma dijake v okviru dejavnosti javne službe obvezno organizirati malico. Za dijake je šola dolžna organizirati toplo ali energijsko in hranilno bogatejšo hladno malico. Kot dodatno ponudbo lahko šola organizira tudi zajtrk, kosilo in popoldansko malico. Ceno malice določi s sklepom minister, pristojen za izobraževanje, praviloma pred začetkom vsakega šolskega leta, ceno preostalih obrokov pa določi šola. 

»V šoli ozaveščamo mlade o zdravi prehrani, imamo različna predavanja, zdaj pa jim bomo namesto toplega obroka prisiljeni ponuditi – sendviče. To ne gre skupaj, a smo v tej situaciji precej nemočni, saj ne moremo nikogar prisiliti, da sprejme dobavo hrane po ceni, ki zanj ni sprejemljiva,« razlaga Dušan Štolfa, ravnatelj šolskega centra. Tople obroke je do konca lanskega šolskega leta šolskemu centru dostavljal sežanski vrtec, ki pa se je odločil od pogodbe odstopiti. »To so nameravali storiti že januarja, češ da dejavnosti ne morejo opravljati z izgubo, a smo jih nekako uspeli prepričati, da so tople obroke zagotavljali še do konca šolskega leta. Dodatne stroške jim je prinesla tudi zahteva po embaliranju hrane zaradi covida. Vrtec smo, ob napovedi ministrstva, da bo določena cena malice po novem višja, ponovno prosili za sodelovanje, a nimajo kadra,« pojasnjuje Štolfa.

Na razpis se ni prijavil nihče

Novega dobavitelja so med počitnicami iskali prek javnega naročila, a se ni prijavil nihče. Zato se je ravnatelj tudi individualno obrnil na številne gostinske ponudnike v lokalnem okolju in širše, a za zdaj neuspešno. »Interesa ni. Kot glavni razlog vsi po vrsti navajajo pomanjkanje kadra, saj je veliko ljudi zapustilo panogo, kot drugi pa prenizko ceno, s katero da bi ustvarjali izgubo.« Ta naj bi za novo šolsko leto za dijaško malico znašala 3,14 evra, medtem ko je bila lani 2,73 evra (za učence v osnovnih šolah pa 0,90 evra). Minister za izobraževanje je, kot so nam sporočili z ministrstva, sicer določil, da cena malice v šolskem letu 2022/2023 ostaja enaka kot v preteklem letu. Vendar pa bo interventni zakon zagotovil dodatna sredstva iz državnega proračuna, ki bodo šolam (in dijaškim domovom zaradi zamrznitve cene oskrbnin) nadomestila izpad dohodkov. Zaradi draginje bo cena malice za učence in dijake torej ostala zamrznjena, razliko do cene, ki jo bodo ob upoštevanju dviga stroškov priznali šolam, pa bo pokril državni proračun. A kot kaže sežanski primer, tudi nova cena glede na podražitve surovin, energentov in preostalega za nekatere zunanje dobavitelje, od katerih so odvisni, ker imajo le razdelilno kuhinjo, očitno ni vzdržna.

V šoli jih malica dobra tretjina

Od 423 dijakov, kolikor jih bo v novem šolskem letu obiskovalo sežanski šolski center, jih je na malico zdaj naročenih 168. »Kot šola jim želimo omogočiti zdrav, topel obrok in upam, da jim ga bomo prej ali slej zagotovili,« se nadeja ravnatelj in vse, ki bi jim pri tem lahko pomagali, prosi za pomoč. Trenutno imajo razgovore še z enim morebitnim dobaviteljem, dotlej pa bo šoli sendviče in jogurte za malico dostavljajo podjetje Automatic servis, vendar si ravnatelj želi, da bi bila to le začasna rešitev. Na uradni odgovor ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, kakšne rešitve predlagajo, še čakamo, neuradno pa so s sežanskim primerom seznanjeni in ga bodo poskušali individualno rešiti.