Tablete v kakav

50 let zapora za morilca svojih treh otrok

G.G.
7. 6. 2022, 16.38
Posodobljeno: 7. 6. 2022, 16.51
Deli članek:

57-letni Harald Kopitz je priznal krivdo, zato je petčlanski sodni senat hitro prišel do razsodbe.

Facebook
Harald Kopitz je priznal, da je umoril lastne otroke.

V Zagrebu živeči Dunajčan Harald Kopitz je septembra lani ubil svoje tri otroke, dva stara sedem let in štiriletnika, zatem pa si je skušal vzeti življenje, a ni bil uspešen. Že v bolnišnici je priznal grozodejstvo in dodal, da mu je žal, da je preživel. Brezposelnost, dolgovi in depresija naj bi ga pahnili v brezizhodno situacijo in v nerazsodno dejanje.

Sojenje na sodišču v Zagrebu je bilo zaprto za javnost. Petčlanski senat pod vodstvom sodnice Ive Gradiški Lovreček je danes ob 14. uri sporočil, da so Kopitza obsodili na 50 letno zaporno kazen, kar je najvišja možna kazen na Hrvaškem. Za vsak uboj otroka je prejel 27 let, enotna kazen pa je bila zaokrožena na maksimalnih 50 let.

V preiskavi je bilo dokazano, da je Kopitz, ki se je v bavil s finančnim svetovanjem, otroke najprej omamil s pomirjevalnimi tableti, ki jih je raztopil v kakavu, nato pa jih je zadušil. V času umora je bila mama otrok v službi v hotelu v Dubrovniku, zato so bili čez vikend otroci v Zagrebu pri Kopitzu.

Sodnica ni našla olajševalnih okoliščin. Dejstvo, da je zapadel v težek, celo na videz brezizhoden materialni položaj, ne more niti malenkost zmanjšati pošastnosti njegovega dejanja.