Vojaške vaje

Natova in ruska vojska si v Baltskem morju zreta iz oči v oči

S.R./STA
7. 6. 2022, 15.26
Deli članek:

Baltsko morje je v teh dneh polno vojske, tam namreč potekajo pomorske vaje tako ruske vojske kot vojske zveze Nato.

Profimedia
Ameriška bojna ladja Kearsarge pred nekaj dnevi v Stockholmu.

S svojo floto je namreč v Baltskem morju danes pomorsko vajo, v kateri sodeluje več kot 20 ladij in čolnov, začela ruska vojska. Prisotni so korvete, fregate in protipodmorniškimi rušilci, v vaji pa sodelujejo tudi protipodmorniška letala serije Il-38 in helikopterji. 

Aktivnost ruskih enot na območju Baltskega morja se je v zadnjem času opazno povečala. V začetku maja je namreč ruska vojska v baltski eksklavi Kaliningrad že izvedla vojaške vaje in simulirala izstrelitev balističnih raket Iskander z jedrskim orožjem. Dosežejo lahko razdaljo do 500 kilometrov in so lahko opremljene s konvencionalnimi in jedrskimi bojnimi glavami.

V Baltskem morju so istočasno prisotne sile zveze Nato, ki je tam že v nedeljo začela skoraj dvotedensko pomorsko vajo Baltops 2022v kateri sodeluje več kot 7000 vojakov iz 16 držav, vključno s Finsko in Švedsko, ki se želita pridružiti vojaškemu zavezništvu. Vaja, v kateri sodeluje 45 plovil in 75 letal, bo potekala do sredine meseca.

V regiji so se sicer po ruski invaziji na Ukrajino zaostrile napetosti. Švedska in Finska sta vložili prošnji za članstvo v Natu. Visoki ruski politiki, med njimi tudi nekdanji predsednik Dmitrij Medvedjev, pa so zagrozili, da bodo na območju Baltskega morja namestili jedrsko orožje.