Poskus umora v Postojni

Vanja v nočnih morah še vedno vidi, kako vanjo zabada z nožem

Sijan Pretnar / Primorske novice
1. 6. 2022, 18.14
Deli članek:

»V nočnih morah ga še vedno vidim, kako me zabada. Ponoči se zbujam, kričim. Mož me mora pomiriti ... Strah me je, ne morem spati, nikamor ne grem sama,« je včeraj v sodni dvorani občutke groze podoživljala 23-letna Vanja Z., ki jo je sredi lanskega oktobra v Postojni z nožem brutalno napadel Hristijan Bozov.

Primorske novice
Obtoženi 25-letni Postojnčan Hristijan Bozov

Z zaslišanjem prič se je na koprskem sodišču nadaljevalo sojenje 25-letnemu Hristijanu Bozovu, v Makedoniji rojenemu Postojnčanu, ki se zagovarja zaradi poskusa umora.

Sredi lanskega oktobra se je v Postojni, na Tržaški cesti, srečal z nekdanjo sodelavko in jo z nožem brutalno napadel. V svojem zagovoru je povedal, da se je z njo hotel le pogovoriti in jo prepričati, naj se ne vozi več v službo v Podskrajnik z njegovo ženo, ker je ljubosumna. Izgovarjal se je, da se dogajanja ne spomni več. Tožilstvo pa mu očita, da je Vanjo Z. najmanj dvanajstkrat zabodel z nožem in ji iz nizkotnih nagibov, brezobzirnega maščevanja in ljubosumja, poskušal vzeti življenje.

Vanja Z. včeraj ni želela pričati pred obtoženim, zato so ga napotili iz sodne dvorane, njo pa so do tam pospremili po notranjem hodniku, tako da se nista srečala. S tihim glasom je opisala, kaj se je dogajalo tistega jutra, ko jo je sodelavec v Postojno, v bližino njenega doma, pripeljal po nočni izmeni. Kako to, da se je takrat dobila z Bozovom, se ni več spomnila, saj je po brutalnem napadu, po katerem je čudežno preživela, doživela še možgansko kap, zaradi katere ima težave s spominom.

Z eno roko jo je držal za vrat, z drugo jo je zabadal

Srečala sta se blizu gozdarske srednje šole. »Rekel mi je, naj grem v njegov avto. Odgovorila sem mu, da ne grem in naj mi tam pove,« je pripovedovala. »Začel me je vleči, držal me je za vrat. Prosila sem ga, naj me spusti ... Izvlekel je nož in me zabodel v trebuh. Spomnim se, da me je vrgel na tla in me zabadal. Nož mi je porinil v vrat,« je podoživljala napad. Z eno roko jo je držal za vrat, z drugo je zabadal z nožem. »Imam nočne more, moje psihično stanje ni dobro. Hodim k psihiatru in jemljem tablete,« je odgovorila na vprašanje, kako se počuti. Zdravljenje poškodb oziroma ran še ni končano. »Še vedno sem na bolniški, imam tudi luknjo v srcu zaradi vboda z nožem,« je povedala Vanja Z.

Izgubila je 30 litrov krvi

Pred preiskovalno sodnico je dejala tudi, da je takrat izgubila 30 litrov krvi, in opisala, kje vse ima šive. Brazgotine ima tudi po obrazu in vratu. Ko se je po štirih dneh kome zbudila v kliničnem centru, so ji povedali, da je bila nemirna, da je grizla cevke in brcala okoli sebe.

Na vprašanje državne tožilke Vesne Medica, zakaj jo je Bozov napadel, pa je odgovorila: »Preveč je bil zaljubljen vame, zato me je hotel ubiti. Če me ne more imeti, me ne bo imel nihče.« Ljubezni ji sicer ni nikoli izpovedal, z njo ni imel niti nobenega fizičnega stika.

Bila sta sodelavca v podjetju v Podskrajniku. Tam sta delala tudi njen mož in njegova žena. Bozov jo je spravljal v stisko s svojimi »psihopatskimi« pogledi, nadziranjem. Nosil ji je sadje za malico. Vztrajno je ponavljal, da se morata dobiti na samem, da ji mora povedati nekaj, kar je izvedel o njej. Ves čas ga je zavračala.

Zamenjala je izmeno

O tem je povedala tudi možu, ki ji je svetoval, naj zamenja izmeno, kar je tudi naredila. Tudi sodelavci so ji povedali, da jo Bozov opazuje in gleda. Po dogodku pa so na njegovem telefonu našli veliko njenih fotografij, ki jih je v službi posnel na skrivaj.

Nekaj tednov pred napadom sta oba podala odpoved. Ko je Vanja Z. izvedela, da je dal odpoved tudi Bozov, je svojo preklicala. Videti je bilo, da so se zadeve umirile. Z njegovo ženo sta se še naprej skupaj vozili na delo.

Njegovi ženi je povedala, da je Bozov ne zanima, da ima rada svojega moža. Ker jo je nadlegoval, ga je izbrisala s Facebooka, kar ga je tudi razjezilo. Potem ko je podal odpoved, z njim ni imela nobenega stika.

Dejanje je obžaloval

Njeno izpoved so predvajali tudi Bozovu, nekaj časa je poslušal s sklonjeno glavo in si mencal oči. V rokah je imel črno zapestnico, podobno rožnemu vencu. Za Vanjo Z. ni imel vprašanj. »Mislil sem, da se bova srečala. Rad bi se ji opravičil, žal mi je,« je povedal.

Včeraj so zaslišali tudi Vanjinega moža Mateja Z. Žena mu je povedala o svoji stiski, zato je predlagal, da z Bozovom zamenjata izmeno. Nikoli mu ni dejala, da bi jo silil v razmerje ali se je dotikal. Glede napada pa mu je povedala, da ji je Bozov rekel, da ji mora nekaj nujno povedati. A da sta bila dogovorjena, mu pred tem ni omenila.

»Vanja še ni v redu. Utrpela je veliko poškodb. Še vedno se zdravi, ima duševne težave in napade panike,« je še opisal ženino stanje. Sojenje se bo nadaljevalo z zaslišanjem še nekaterih prič.