Besedičil o nadvladi belcev

FOTO: Moril 18-letni Payton Gendron, ki se je »radikaliziral« iz »dolgčasa«

R.T.
15. 5. 2022, 09.16
Posodobljeno: 15. 5. 2022, 09.25
Deli članek:

Znana je identiteta 18-letnika, ki je včeraj popoldne na območju supermarketa v Buffalu v ameriški zvezni državi New York izvedel strelski pokol, v katerem je umoril deset ljudi, še tri pa je ranil.

Reuters
18-letni morilec se je predal policiji.

Gre za 18-letnega Paytona Gendrona, ki je na spletu objavil svoj manifest, v katerem govoriči o svoji rasistični filozofiji in večvrednosti bele rase, poroča ameriški časnik New York Post.V 180 strani dolgem manifestu je prav tako natančno popisal, kaj namerava storiti.

Profimedia
18-letnika so že privedli na sodišče.

Zapisal je še, da se je »radikaliziral« na spletu, in sicer v začetni fazi pandemije novega koronavirusa, ko mu je bilo dolgčas. Označil se je za antisemita in borca za nadvlado belcev ter dejal, da je skozi »svoje raziskovanje« odkril, da je rodnost med belci po svetu nizka, kar da pomeni »krizo,« katere posledica bo »popolna rasna in kulturna zamenjava evropskih ljudi.« Načrt za pokol je po lastnih besedah začel pripravljati januarja letos, Buffalo pa je izbral, ker ima »največji delež temnopoltih ljudi« in je razmeroma blizu njegovemu domu. Izrazil je tudi strinjanje z Brentonom Harrisonom Tarrantom, ki je marca 2019 izvedel pokol v novozelandskem Christchurchu. Tarrant je takrat v tamkajšnji mošeji umoril 51 ljudi.

Preiskovalci po poročanju časnika menijo, da gre za pristen manifest, ki je skladen z osebnimi podatki aretiranega 18-letnika in zločinom, ki ga je izvedel.