Zločin iz sovraštva

FOTO: V pokolu v ameriškem supermarketu umrlo 10 ljudi, aretirali 18-letnika

S.R.
15. 5. 2022, 08.26
Posodobljeno: 15. 5. 2022, 09.26
Deli članek:

V enem od supermarketov v mestu Buffalo v ameriški zvezni državi New York se je včeraj na morilski pohod podal 18-letni fant.

Profimedia
Strelski pohod v Buffalu.

18-letnik je ustrelil najmanj 13 oseb, od katerih jih je 10 izgubilo življenje. Policija je dejanje že označila za »rasno motiviran zločin iz sovraštva.« Znana je tudi že njegova identiteta.

Storilec, ki so ga aretirali, je bil oblečen v vojaško obleko, pohod pa je v živo predvajal prek spleta, kjer naj bi objavil tudi svoj manifest. Na območje supermarketa je prispel malo po 14.30 uri po lokalnem času (20.30 uri po srednjeevropskem času) in najprej na parkirišču ustrelil štiri osebe, nato je morijo nadaljeval v trgovini. Po navedbah pristojnih je bilo 11 od 13 žrtev temnopoltih. Življenje treh žrtev, ki so napad preživele, po zadnjih podatkih ni ogroženo. Med žrtvami je tudi upokojeni policist, ki je bil v supermarketu zaposlen kot varnostnik. Ta naj bi proti napadalcu izstreli več nabojev, a naj bi slednji nosil neprebojni jopič.

Profimedia
Strelski pohod v Buffalu.

Osumljenec po navedbah župana Byrona Browna ni domačin, temveč je v mesto, in sicer v sosesko, v kateri živi pretežno temnopolto prebivalstvo, iz drugega okrožja v zvezni državi »potoval več ur« in izvedel »ta zločin nad prebivalci Buffala.« Storilca sta nato k predaji pregovorila policista.

Po poročanju televizijske hiše CBS, ki se opira na vir iz policije, naj bi 18-letnik med napadom kričal rasne žaljivke. »Izstopil je iz vozila. Bil je močno oborožen. Nosil je vojaško obleko. Na glavi je imel vojaško čelado. Imel je kamero, s katero je v živo predvajal svoje dejanje,« pa je pojasnil policijski komisar Joseph Gramaglia. Ena od zaposlenih v trgovini je medtem navedla, da je med begom skozi zasilni izhod slišala več kot 70 strelov.

Napad je že ostro obsodil ameriški predsednik Joe Biden, ki je dejanje označil za »ostudno.«