čiščenje zob

Tudi če je pasta naravna, mora vsebovati fluorid

Mojca Kopriva
15. 5. 2022, 10.04
Deli članek:

Pri vseh kozmetičnih izdelkih ali izdelkih za nego se trend nagiba k ekološkemu. Najbolj smiselna je ekološka izbira prav pri zobni pasti, saj jo neposredno vnašamo v usta.

Dreamstime
Naravna zobna pasta najpogosteje pomeni odsotnost umetnih sladil, barvil in sredstva za penjenje.

Kot pri vseh izdelkih z oznako »naravni« ali »ekološki« je tudi tu treba razumeti, kaj beseda pomeni. Pravzaprav ni prave opredelitve, kaj je naravna zobna pasta, najpogosteje pa pomeni odsotnost umetnih sladil, barvil in sredstva za penjenje (natrijev lavrilsulfat). Iz nekaterih izdelkov, ki imajo oznako »naravno«, je izvzet tudi fluorid. Ta se sicer naravno pojavlja v vodi in nekaterih rastlinah (čajevih listih), a ga zaradi skrbi glede toksičnosti nekateri proizvajalci izpuščajo iz naravnih formul zobnih past. Zobozdravniki poudarjajo, da smiselne zamenjave za fluorid ni, saj je to edina sestavina zobne paste, ki dokazano krepi sklenino in občutno zmanjšuje tveganje za nastanek zobne gnilobe. Zato izogibanja fluoridu ne priporočajo.

Glicerin in titanov oksid

Glicerin je naravni stranski proizvod živil, ki nam daje gladek občutek v ustih in na zobeh. Čeprav naj bi bil popolnoma varen za telo, lahko ovira mineralizacijo zob. Zato morda ni slaba ideja, da poiščemo zobno pasto, ki ga ne vsebuje. Titanov dioksid je bel prašek, ki zobno pasto naredi svetleče belo. Nedavne študije so titanov dioksid povezale s slabim zdravjem črevesja, zato morda ne spada v usta.

Na kaj biti pozorni

Pri nakupu se osredotočite predvsem na umetna sladila. Umetno sladilo, kot je natrijev saharin, ne prinaša prednosti za zdravje in lahko sčasoma povzroči zdravstvene težave. Nadomestna sladila, kot sta sorbitol in ksilitol, so strokovnjaki ocenili za razmeroma varna, če jih ne uživamo. Ksilitol na primer zavira rast bakterij, ki povzročajo luknje.

Ne pozabite!

Mehanski postopek ščetkanja je tisti, ki zobe očisti in je najboljši za varovanje zob pred zobno gnilobo. Je pomembnejši od katerekoli sestavine, ki jo dodajamo (zobna pasta, ustna vodica ...). Zobe lahko torej učinkovito očistimo samo s ščetko, kar nam lahko pride prav po jedi, ko zobne paste nimamo pri roki ali smo na poti.