Reciklirajmo pravilno

Steklenim embalažam odstranimo pokrove

Mojca Kopriva
14. 5. 2022, 21.21
Deli članek:

Radi imamo svoj planet in radi imamo naravo, zato tudi radi recikliramo. A velikokrat se znajdemo v dvomih glede nekaterih odpadkov, pri sortiranju pa pogosto delamo napake, ki se jih niti ne zavemo.

Dreamstime
V 28 članicah EU letno porabimo kar 46 milijard plastenk.

Prvo pravilo, ki si ga moramo zapomniti, je, da plastenk ne mečkamo v krogle, temveč jih sploščimo. Stroj, ki sortira, bo lažje prepoznal sploščeno plastenko. Ali lahko odvržemo plastenko skupaj z etiketo? Da – če je etiketa iz plastike, jo lahko odvržemo skupaj s plastenko v zabojnik, namenjen embalaži. Če pa je etiketa narejena iz papirja, jo moramo, preden odvržemo plastenko, odstraniti.

Pomivanje embalaže

Zagotovo vas je kdaj prešinila misel, ali bi bilo treba plastično, aluminijasto in stekleno embalažo pomiti, preden jo odnesete v zabojnik za smeti. Embalaže ni treba pomivati. Pomembno je le, da odstranimo organske snovi, tako da embalažo splaknemo pod tekočo vodo. Dodatno bodo pomite v postopku sortiranja in recikliranja.

Papirnati odpadki

Lahko odvržemo umazane robčke in papirnate brisače med biološke odpadke? Da! Serviete in prtički, toaletni papir, papirnate brisače in robčki so biorazgradljivi. Odvržemo jih lahko med biološke odpadke, tudi če imajo natisnjene vzorce. Ne spadajo pa med biološke odpadke, če smo jih uporabili za čiščenje in vsebujejo detergente ali čistila. Kaj pa računi? Ti so narejeni iz posebnega, termičnega papirja, ki se odziva na toploto. Zaradi posebne sestave ne spadajo v zabojnik za papir. Pozorni bodite tudi pri vrečkah za čaj in kavo. Narejene so iz celuloze, ki je enako biorazgradljiva kot čaj in kava, ki jo vsebujejo, zato spadajo med biološke odpadke.

Plenice, plastičen pribor in obešalniki

Da so plenice nepremočljive, jih sestavljajo materiali, ki vsebujejo naftne derivate. Ti materiali niso biorazgradljivi, zato plenice ne spadajo med biološke odpadke. Zanimivo je tudi s priborom za enkratno uporabo – kozarci in krožniki spadajo med embalažo, medtem ko pribor ne šteje za embalažo, zato ga odlagamo med preostale odpadke. Tudi obešalnike za oblačila lahko odvržemo v zabojnik za embalažo, ne da bi bilo treba ločiti kovinske od plastičnih delov.