Kako dolgo na varnem v Srbiji?

FOTO: To je ropar, ki je kradel na londonski ulici bogatašev

G.G.
4. 11. 2021, 09.39
Posodobljeno: 4. 11. 2021, 09.47
Deli članek:

Londonska policija išče roparja, ki naj bi v svoj žep brskal in kradel po domovih več znanih osebnosti v Londonu.

Italijanska policija
Alfredo Lindley

»Junak« zgodbe sliši na ime Alfredo Lindley. 40-letni perujski državljan naj bi ropal po luksuznih domovih Tamare Ecclestone, hčerke dolgoletnega prvega moža formule 1, kradel naj bi pri ikoni Chelseaja Franku Lampardu in tudi pokojnemu lastniku nogometnega kluba Leicester City Vichaiju Srivaddhanaprabhu.

Serija londonskih ropov se je zgodila na bogataški in izjemno dobro varovani ulici Kensington Palace Gardens v decembru 2019. Lindley naj bi si nagrabil za 30 milijonov evrov dragocenosti, s čimer bi zasedel prvo mesto na angleški roparski »premoženjski » lestvici.

Lindley ni deloval sam. Pri londonskih podvigih so mu pomagali trije italijanski državljani, ki so bili že prijeti. Priznali so krivdo in bili spoznani za krive. Gre za 24-letnega Jugoslava Jovanovića (zanimivo ime za italijanskega državljana), 44-letnega Alessandra Donatija in 45-letnega Alessandra Malteseja. Po uspešnih ropih so 11. decembra 2019 nazdravili v suši restavraciji v Londonu. Za sašimije in šampanjec so z lahkim srcem odšteli slabih 1000 evrov.

Met police
Od leve: Alessandro Maltese, Jugoslav Jovanovič in Alessandro Donati.

Lindley je v preteklosti deloval pod različnimi imeni, kar 19 naj bi si jih izmislil, med drugim je bil Daniel Vuković, Ljubomir Romanov in Ljubomir Radosavljević, poroča BBC. Kot gradbinec Ljubomir Romanov je 28. avgusta nastopil na sodišču v Beogradu, kjer so ga izgnali v Veliko Britanijo, a so na višji instanci zavrnili izročitev, tako da je ostal v Srbiji.

Italijanske oblasti so v preteklosti perujskega državljana povezovale z ropi dveh nogometašev AC Milana. Septembra 2009 naj bi iz hiš Patricka Vieire in Sulleya Muntarija ukradel za več kot pol milijona evrov nakita in ur. Ta primer še ni prišel na sodišče, je pa Lindley sedel dve leti in štiri mesece za udeležbo pri ropu v stanovanju vdove oblikovalca Nicola Trussardija.