Posnetek je avtentičen

VIDEO: Vizjak obžaluje izjavo o sodnikih, a ima čisto vest. Trdi, da je želel preprečiti izčrpavanje Term Čatež

G.G.
4. 11. 2021, 10.00
Posodobljeno: 4. 11. 2021, 16.52
Deli članek:

Po včerajšnjem razkritju celotnega posnetka v aferi glupi davki se je danes odzval minister za okolje Andrej Vizjak.

Bobo
Andrej Vizjak: "Če bi to delal z vidika današnjega pravnega reda, bi bilo to nesprejemljivo."
Vizjak je priznal, da je bilo v neformalnem, zaupnem pogovoru s Petanom izrečeno tudi marsikaj neprimernega. Izjavo glede sodstva ("Veš, da bomo kateremu sodniku 'jajca' strli.") Vizjak obžaluje in se od nje distancira. "Toda kdor je brez greha, naj prvi vrže kamen," je dejal.

Minister za okolje Andrej Vizjak ne zanika avtentičnost drugega, včerajšnjega posnetka. Nasprotno, pozdravil je objavo celotnega pogovora in pojasnil, da je v tem pogovoru s predsednikom uprave DZS Bojanom Petanom želel preprečiti izčrpavanje podjetja Terme Čatež in prevzem s strani družb, ki jih je obvladoval Petan.

Vizjak je obširno pojasnil svoj "modus operandi". Najprej je poudaril, da je bil takrat model korporacijskega upravljanja drugačen in se je država veliko bolj vpletala v poslovanje družb. "Če bi to delal z vidika današnjega pravnega reda, bi bilo to nesprejemljivo," je priznal Vizjak, ki je, kot trdi, s svojim "aktivizmom", z državno intervencijo, ki je v nasprotju z deklarirano maksimo stranke SDS o umiku države iz gospodarstva, poskušal "preprečiti oškodovanje države".

Toda ni mu uspelo. Terme Čatež so kupile deleže odvisnih družb Term Čatež po visokem tečaju, kar je stalo davkoplačevalce, in to je v prvem posnetku, "zlepljenki", Vizjak označil za "glupo". "Vse, česar se je v tem obdobju dotaknil Bojan Petan, je rezultiralo v katastrofo, ko govorimo o žepu davkoplačevalcev. Mi, vi, davkoplačevalci smo vse te njegove rabote drago plačali, ocenjujem, da cca 200 milijonov evrov v tem obdobju. Moj greh je, da sem se leta 2007 zavedal njegovega poslanstva in sem želel to preprečiti v korist države in državnih lastnikov v takratnih Termah Čatež. Želel sem to preprečiti, na nek način dogovoriti z njim, da do tega ne pride, da je glupo, nesprejemljivo, neracionalno izčrpavati Terme Čatež za njegove lastne prevzemne ambicije, kar je tudi naredil in firma je pristala, kjer je!" 

Vizjakov greh?

Je torej sploh kaj naredil narobe? "Moj greh je, da sem se leta 2007 zavedal njegovega (Petanovega) poslanstva in sem to želel preprečiti. Želel sem to dogovoriti z njim, da do tega ne pride, da je glupo, nesprejemljivo, neracionalno izčrpavat firmo Terme Čatež za njegove lastne prevzemne ambicije, kar je potem tudi naredil. In to je moj greh," je priznal Vizjak in takoj navrgel, da "te lepljenke" niso namenjene razčiščevanju takratne situacije v Termah Čatež, ampak da gre za "njegovo diskreditacijo,"zaradi aktualnih projektov." Spet je omenil "smetlarsko mafijo", ki naj bi jo po njegovem mnenju motil zakon o varstvu okolja.

LMŠ zahteve odziv tožilstva in policije

V stranki LMŠ ob objavi celotnega posnetka med Vizjakom in Petanom poudarjajo, da gre za "gospodarski kriminal in koruptivne povezave Vizjak - Petan". Ob tem pričakujejo, da se bosta na dogajanje po uradni dolžnosti nemudoma odzvala tožilstvo in policija.

"Dokazi so jasni, namigi o neavtentičnosti posnetkov, kar so vladajoči doslej izrabljali kot izgovor, pa pričakovano ovrženi, kar pomeni, da minister ni govoril resnice oziroma je, povedano drugače, lagal," so v stranki zapisali v sporočilu za javnost.

Prepričani so tudi, da je tedanji in zdajšnji predsednik vlade Janez Janša vedel za Vizjakovo početje. "To je delovanje SDS, ki vsa ta leta ostaja enako - škodljivo in celo nevarno," so navedli. Ob tem NSi in SMC očitajo, da so soodgovorni za trenutno stanje v državi, saj da nemo spremljajo dogajanje ter iščejo izgovore, zakaj še naprej ostajajo v aktualni vladi. "Slovenija si zasluži boljše, odhod te vlade in predčasne volitve so edina rešitev," še poudarjajo.