Kdo je koga (športno) nategnil

Vizjak in Petan: "Enga daš ti, enga damo mi. Furamo zadevo naprej. Nadzorni svet pa se bomo vse zmenili in fural to, kot se šika"

R.T.
3. 11. 2021, 20.52
Posodobljeno: 3. 11. 2021, 23.55
Deli članek:

Še preden se je afera glupi davki ohladila, že je na vrsti drugi del. Tudi tokrat sta glavna protagonista aktualni minister za okolje Andrej Vizjak in tajkun Bojan Petan predsednik uprave DZS.

STA
Sporni pogovor Brežičanov Bojana Petana in Andreja Vizjaka se je najverjetneje zgodil med decembrom 2007 in januarjem 2008.e

V oddaji 24UR ZVEČER na POP TV so objavili, kot so zapisali, "daljši del pogovora med nekdanjim ministrom za gospodarstvo, ki sedaj vodi ministrstvo za okolje, Andrejem Vizjakom in direktorjem DZS Bojanom Petanom, ki potrjuje vse to, kar smo trdili že ob objavi prvega posnetka, ki ga je Vizjak označil za lepljenko."

Posneti pogovor med Petanom in Vizjakom se je najverjetneje zgodil med decembrom 2007 in januarjem 2008. Začetek pogovora:

VIZJAK: "Poglej, poglej. Midva se tako zmeniva. Ti moraš vedeti, da tudi država zdaj ne more koraka nazaj narediti. Kurba, bodo rekli, glej. Zdaj ste pa Petanu vse dali. Zmenimo se tako…lepo boš… Skupaj se bomo zmenili, kdo bo direktor. Lahko imenujemo dvočlansko upravo, tako kot si hotel imeti." "Enga daš ti, enga damo mi. Furamo zadevo naprej. Nadzorni svet pa se bomo vse zmenili in fural to, kot se šika. Ne bomo se nič več fajtali. Naredimo nek genlemanski agreement z umikom lastnih delnic, kot sem ti zdaj rekel, jaz pa ti še pomagam pripojiti zraven Olimie."

V nadaljevanju Vizjak razlaga Petanu, da se mu v sporu z državo za obvladovanje Term Čatež ne splača hoditi na sodišče, saj da "bomo že našli sodnika, ki mu bomo stisnili jajca".

Boj za prevlado v Termah Čatež

Takrat se je bil boj za prevlado v Termah Čatež. Petan je javno potožil o "slabo pripravljeni julijski skupščini", o kateri "bodo še dolgo odločala sodišča". V posnetku je Vizjaku, takratnemu gospodarskemu ministru, očital, da ga je »nategnil«. Petan namreč ni prišel do odkupa lastnih delnic (34 milijonov evrov, ki jih omenjata v posnetkih). Etapo je dobila država, ki je s pomočjo prvega predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota premagala tabor DZS in v Terme Čatež imenovala sebi naklonjene člane nadzornega sveta. Toda, kot v pogovoru ugotavlja Vizjak, "je Boško zavil" in svoje delnice Term Čatež prodal družbi Rent A, ki je bila v taboru DZS. 

Petan je imel odprto pot do večine v lastništvu Term Čatež, kar pa ni bilo po volji Vizjaku. 

Vizjak zato v pogovoru Petana prepričuje, naj vztraja pri odkupu in prihrani denar. "Jaz ne vem, zakaj bi denar tam metal tako bedasto stran, daj mi povej. To je meni nelogično. Da bi ta denar od Term Čatež, ne vem, koliko milijonov … Davke boš plačal!" mu je govoril Vizjak. Mediji so takrat omenjali, da si želi Vizjak v prihodnosti zagotoviti direktorsko mesto v Termah, kar je odločno zanikal.

"Krščanske železnice"

Kakorkoli, Vizjak ponuja Petanu prijazen odnos države, če ostane pri "pat poziciji" v Termah. Ponuja mu pomoč države pri nakupu Term Olimia. "Kooperativnost Slovenskih železnic", to pomeni, da Slovenske železnice prepriča v prodajo svojega deleža v Termah Olimia in da "bodo prepričali cerkev", da odstopi od nakupa Term Olimia. Petan mu v pogovoru odvrne, da bodo zdaj očitno "naredili krščanske železnice".

Zelo velika gotovost

POP TV poročajo še, da so posnetki pristni. Vizjak je namreč izrazil dvom v avtentičnost posnetkov. "Gre za povsem zmanipulirane, iz konteksta vzete objave," je trdil Vizjak. "Po moji oceni gre za neko lepljenko, neko prirejeno zvočno kompozicijo z namenom, da se me diskreditira," je razmišljal minister. Toda strokovnjaki Inštituta za forenziko informacijskih tehnologij so opravili neodvisno preiskavo posnetkov in v mnenju, ki obsega 58 strani, zapisali, da obstaja "zelo velika gotovost, da nobena od obravnavanih zvočnih datotek ni bila vsebinsko spremenjena", poroča 24ur.com.

Spletni portal Necenzurirano je včeraj objavil članek o tem, kako minister Vizjak pomaga Petanu pri reševanju njegovih težav v Termah Čatež.