Kriva je slovnica

Ali študenti ne znajo več pisati?

M.M.
4. 11. 2021, 09.28
Posodobljeno: 4. 11. 2021, 10.30
Deli članek:

Ali profesorji pretiravajo?

Wikipedia
Univerza v Ljubljani

Ekonomska fakulteta je na svojem Facebook profilu včeraj objavila navodila, kako napisati sporočilo pedagogu. Gre za tri plakate, na katerih piše kaj mora elektronsko sporočilo vsebovati in kakšen je njegov vrstni red.

Na prvem plakatu je opisana struktura od razvidnega imena iz elektronskega naslova in začetnega pozdrava do vsebine in končnega pozdrava. Zadnja točka plakata študentom sporoča, naj na elektronsko sporočilo potrpežljivo počakajo, ker kot piše ''tvoj pedagog morda ne pregleduje elektronske pošte med vikendom ali zvečer''. Na drugem plakatu pa je slikovno pokazano, kako naj sporočilo izgleda.

Facebook Ekonomske fakultete
Drugi plakat.

Zadnji plakat sporoča, kam se lahko študenti obrnejo s svojimi vprašanji in natančno komu naj jih zastavijo. Zadnji zapis je med dvema klicajema in sporoča naj študenti profesorjem ne zastavljajo vprašanj, na katera so že odgovorili na spretni strani predmeta oziroma fakultete.

Študenti res ne znajo več pisati?

Navodila so zelo zanimiva. Nazorno kažejo, kaj naj bi študenti delali narobe. Kaj so morali študenti pisati v sporočila, da so se profesorji odločili za tak korak? So navodila pretirana in poneumljajo študente? Je fakulteta želela le malo nasmejati množico ali so navodila smrtno resna? Zakaj so se odločili da to delijo z javnostjo, zakaj navodil niso poslali le svojim študentom? So želeli pokazati, da je nivo padel, da so današnji študenti ekonomske fakultete manj sposobni kot prejšnje generacije? So študente profesorji pustili preblizu in ni več spoštljivega odnosa med njimi? Je tak odnos in način sporočanja, v tem primeru o ''težavah s slovnico'', res primeren? Bi si želeli takega načina komunikacije znotraj izobraževalne ustanove? Ali pa so študenti res nespoštljivi in je nivo sporočil padel na tako nizko raven, da je fakulteta morala ''ukrepati''? Presodite sami.