Konec omejitev?

Paradiranje s strelnim orožjem po ZDA kmalu morda še lažje

B.K.
4. 11. 2021, 07.48
Posodobljeno: 4. 11. 2021, 07.52
Deli članek:

Ameriško vrhovno sodišče bo odločalo o odpravi enega izmed najstarejših zakonov o omejevanju nošnje orožja.

Profimedia
V ZDA oglašujejo prodajo orožja kar na jumbo plakatih.

Ameriško vrhovno sodišče je včeraj pričelo z obravnavo zakona o dovoljenju za nošnjo orožja, ki je v veljavi v zvezni državi New York. Tam so glede nošnje orožja v javnosti malce strožji kot v mnogih drugih ameriških zveznih državah. Vsakdo mora namreč za pridobitev dovoljenja za nošnjo strelnega orožja izkazati “pravi” ali “posebni” razlog.

Gre za enega izmed najstarejših zakonov o omejevanju uporabe orožja v Združenih državah Amerike, ki so zloglasne po svojem liberalnem odnosu do orožja. Podobni zakoni kot je ta iz New Yorka veljajo še v zveznih državah Kalifornija, Massachusetts, Delaware, Maryland, New Jersey, Rhode Island in Havaji. Če bi vrhovno sodišče zakon v New Yorku spoznalo za neustaven, bi se nadzoru nad nošnjo orožja morali odreči tudi v teh zveznih državah.

Profimedia

Postopek je pred vrhovnim sodišče sprožilo Nacionalno strelsko združenje (NRA), z argumentom, da gre pri newyorški zakonodaji za kršitev zloglasnega drugega amandmaja ameriške ustave iz leta 1791, ki ščiti pravico do hrambe in nošenja orožja. “Nošnja orožja zunaj doma je temeljna ustavna pravica,” je ob tem dejal odvetnik NRA Paul Clement.

V Vrhovnem sodišču sedi 9 sodnikov, ki so jih ob različnih časih imenovali različni ameriški predsedniki. Trenutno imajo večino sodniki, ki so bili imenovani s strani republikanskih predsednikov in sicer 6 proti 3. Iz včerajšnjega zaslišanja prvih prič je bilo razbrati, da je večina sodnikov trenutno naklonjenih liberalnejšemu pristopu do nošnje orožja. Sodišče bo o primeru sicer razsodilo prihodnje poletje.