Enačijo ga z Escobarjem

FOTO: V kolumbijski džungli aretirali najbolj iskanega narko kralja

S.R.
24. 10. 2021, 11.03
Posodobljeno: 24. 10. 2021, 16.31
Deli članek:

Kolumbijska vojska je v sodelovanju s policijo aretirala vodjo mamilarske tolpe El Clan del Golfo, tako imenovanega Zalivskega klana. Za njim je bila razpisana kar pet milijonov ameriških dolarjev težka nagrada.

Reuters
Otoniel se je sprva kalil med levičarskimi gverilci, nato je prestopil v desničarko paravojaško skupino.

Otoniela, narko kralja s pravim imeno Dairo Antonio Usuga, so včeraj aretirali v njegovem skrivališču globoko v kolumbijski džungli. Kot poroča britanski Guardian, je Kolumbija za informacije, ki bi privedle do njegove aretacije, ponudila tri milijarde kolumbijskih pesov (približno 687.000 evrov), vlada ZDA pa je na njegovo glavo razpisala kar pet milijonov dolarjev nagrade(približno 4,3 milijone evrov). Ujeli so ga v džungli v bližini kraja Necocli na vzhodni obali zaliva Uraba.

»To je največji udarec trgovini z drogo v naši državi v tem stoletju,« je novico o aretaciji pospremil kolumbijski predsednik Ivan Duque, ki je aretacijo 50-letnega Otoniela primerjal z aretacijo Pabla Escobarja pred tremi desetletji. V operaciji, v kateri je sodelovalo več kot 500 vojakov in pripadnikov specialnih enot, je sicer umrl eden od policistov. Izsledili so ga na podlagi obveščevalnih podatkov, ki sta jih Kolumbiji posredovali ZDA in Združeno kraljestvo. Območje, kjer se je skrival, je bilo močno zastraženo. Aretacija narko kralja za konservativnega predsednika sicer pomeni svojevrstno zmago, saj se njegove napovedi, da bo poskrbel za »red in mir« v državi, doslej niso poznale na področju trgovine z mamili. Proizvodnja kokaina je pod njegovo vlado namreč še naprej naraščala. Kolumbija sicer velja za največjo izvoznico kokaina na svetu.

Reuters
Ivan Duque je dogodek primerjal z aretacijo Pabla Escobarja.

V pričakovanju naslednika

Zalivski klan, ki ga je prevzel nekdanji pripadnik levičarske gverilske skupine Ejercito Popular de Liberacion (EPL) in poznejši član desničarske paravojaške skupine Otoniel, se ponaša s približno 1200 oboroženimi člani, večinoma desničarskimi pripadniki paravojaških skupin. Klan je prisoten v kar 10 od 32 kolumbijskih provinc. Otoniel je klan prevzel od svojega brata, ki so ga ubili leta 2012, komuniciral pa je le s pomočjo kurirjev in ni uporabljal telefona.

Čeprav je Duque izjavil, da aretacija Otoniela pomeni konec Zalivskega klana, so drugi strokovnjaki glede tega bolj zadržani. Sergio Guzman, direktor kolumbijske družbe Colombia Risk Analysis, ki se ukvarja s svetovanjem na področju analize političnega tveganja, je denimo dejal, da v ozadju na prevzem oblasti zagotovo že čaka druga oseba. »Otoniela bodo zagotovo nadomestili,« je dejal, a hkrati potrdril, da je njegova aretacija »velika stvar.«

Reuters
V operaciji je sodelovalo več kot 500 vojakov in specialcev.