Smrtna nesreča

Če bi lahko čas zavrtel nazaj …

M.Ž. / Dolenjski list
18. 9. 2021, 16.27
Posodobljeno: 18. 9. 2021, 16.30
Deli članek:

Presekal pot kolesarju, ki je pozneje umrl.

M.Ž.
Križišče, v katerem se je zgodila nesreča s tragičnim koncem. Zavijanje v levo je nevarno, ker ni dovolj pregledno, hitrosti pa so lahko velike.

Bilo je 30. septembra 2018, ko je za posledicami poškodb, ki jih je utrpel v prometni nesreči, nekaj ur pozneje v Splošni bolnišnici Novo mesto umrl Franc Bojanc iz Novega mesta.

Pred sodnico Romano Rački Strmole je na novomeškem okrožnem sodišču v predobravnavnem naroku pred dnevi stopil Novomeščan Peter Barbo, ki je krivdo po obtožnici, ki ga bremeni povzročitve prometne nesreče zaradi malomarnosti, priznal in dejanje obžaloval. »Žal mi je, če bi lahko kako to spremenil, bi zavrtel čas nazaj,« je med drugim dejal.

Takrat 47-letni Barbo je tega dne nekaj pred 18. uro vozil po regionalni cesti iz Novega mesta proti Karteljevemu in v križišču z lokalno cesto proti Brinju z vozilom na nepravilen način, sekal je namreč ovinek, zapeljal levo v trenutku, ko je iz nasprotne smeri po svojem voznem pasu po klancu navzdol s kolesom pravilno pripeljal 57-letni Bojanc. Prišlo je do silovitega trčenja, kolesarja je odbilo naprej, da je obležal na tleh 11 metrov stran od mesta trka, in je hudo poškodovan nekaj ur pozneje umrl v bolnišnici.

Tožilec Igor Vertuš je sodišču ob priznanju krivde predlagal, da sodišče, upoštevajoč, da je obdolženi do zdaj še nekaznovan in da ni vozil pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog, izreče pogojno kazen v dolžini enega leta in devet mesecev zapora s preizkusno dobo treh let, hkrati pa še stransko kazen prepovedi vožnje motornih vozil B-kategorije za devet mesecev.

Barbo je torej prevzel vso odgovornost in tragični dogodek močno obžaloval. Kot je povedal njegov zagovornik Marko Štamcar, se je za dejanje opravičil tudi pokojnikovim bližnjim in šel na njegov pogreb. Pri izreku kazni je sodišču predlagal, da upošteva tudi njegovo trenutno težko socialno stanje, saj prejema denarno socialno pomoč, in da po najboljših močeh skrbi za ostarele starše. Štamcar je opozoril na dejstvo, da je vidljivost deloma kvarilo zahajajoče sonce, prav tako je treba upoštevati veliko hitrost kolesarja pri vožnji po klancu navzdol, ki pa je sicer bila v mejah dovoljene. Tam je namreč 90 kilometrov na uro.

Sodnica je pri izreku kazni v celoti sledila predlogu tožilstva – pogojna kazen eno leto in devet mesecev zapora s preizkusno dobo treh let. Ta se po oceni sodišča zdi primerna, je dejala, prav tako stranska kazen prepovedi vožnje vozil B-kategorije za devet mesecev. »Pogojna obsodba in stranska kazen bosta zadostovali, da se v prihodnje ne bo več kaj takšnega zgodilo,« je menila.