Zakon o izobraževanju odraslih

Za izobrazbo ni nikoli prepozno

Tea Dečman
18. 9. 2021, 09.56
Deli članek:

Razlog, zakaj se odrasli vključijo v programe izobraževanja, je lahko potreba pri delu ali želja po dodatnem pridobivanju znanja.

dreamstime
Izobraževanje v obdobju med 25. in 50. letom ima številne koristi, od boljšega zdravja in osebnega počutja do večje socialne vključenosti.
Sloveniji imamo izobraževanje odraslih urejeno z Zakonom o izobraževanju odraslih, v katerem je določeno, da imajo vsi udeleženci izobraževanja pravico do organiziranega izobraževanja pod strokovnim vodstvom in do izobraževalnega dopusta ter drugih pravic, ki so določene s predpisi in kolektivnimi pogodbami. 

Izobraževanje odraslih spada pod širši pojem vseživljenjskega učenja in izobraževanja. Lahko ga štejemo kot napredno oziroma dodatno izobraževanje, ki izpolnjuje formalno učenje. Lahko pa ga definiramo tudi kot neformalno obliko, kljub temu da pri večini programov pridobimo javno veljavne listine. Izobraževanje odraslih v Sloveniji ponuja široko in pisano paleto izobraževalnih programov in dejavnosti, katerih izvedba je prilagojena življenjskemu ritmu odraslih. Cilj, za katerega se moramo zavzemati, je omogočanje dostopa do priložnosti za učenje čim večjemu številu odraslih ter spodbujati njihovo udeleževanje v izobraževalnih in podpornih dejavnostih.

dreamstime
Želite karierno napredovati, doseči višjo stopnjo izobrazbe, zamenjati karierno pot?

Štiri kategorije izobraževanja

Izobraževanje odraslih ima štiri temeljne kategorije, in sicer formalno izobraževanje za pridobitev javno priznane stopnje izobrazbe, formalno izobraževanje za pridobitev strokovne ali poklicne izobrazbe, neformalno splošno izobraževanje in neformalno izobraževanje za poklic ali poklicno delo. Prva od štirih vrst izobraževanja odraslim omogoča pridobitev osnovnega in splošnega znanja, ki jim ga v mladosti zaradi različnih razlogov ni uspelo pridobiti. Tu gre predvsem za izobraževanje v osnovni in srednji šoli. Druga vrsta omogoča pridobitev višje izobrazbe, kar zajema srednjo, višjo in visoko stopnjo, pa tudi razna usposabljanja za poklicno delo ter specializacije. Pri neformalnem splošnem izobraževanju gre večinoma za usposabljanje in učenje za lastne potrebe oziroma želje ter osebnostni razvoj. Zadnja kategorija izobraževanja odraslih pa vključuje usposabljanje in izobraževanje, ki sta zahtevana za določeno delovno mesto in napredovanje v karieri.