Mit ali resnica?

Ali res obstajajo živila z negativnimi kalorijami?

Tea Dečman
18. 9. 2021, 17.12
Deli članek:

Živila z negativnimi kalorijami naj bi porabila več energije za prebavo. Ali ta živila res obstajajo ali je to le mit?

dreamstime
Skoraj vsa živila vsebujejo kalorije. Nekatera res zahtevajo več energije, da bi jih naše telo prebavilo, vendar to ne bo pomembno vplivalo na skupno porabo kalorij.

Vsak, ki se je lotil kakšne diete, je prej ali slej dobil nasvet, naj se drži nizkokalorične hrane. Nekatera živila so v zvezi s tem priporočilom postala tako priljubljena, da so jih »guruji« za hujšanje imenovali živila z negativno kalorično vrednostjo, kar pomeni, da naj bi z njihovim uživanjem izgubili kalorije v telesu. Ali ta živila res obstajajo, je preveril znani zdravstveni portal Healthline.com.

Negativne kalorije

Izraz negativno kalorična hrana se nanaša na hrano, ki domnevno porabi več kalorij za žvečenje, prebavo in predelavo skozi prebavni trakt, kot jih vsebuje v svoji sestavi. Če bi ta živila obstajala, bi teoretično lahko z njihovo porabo shujšali. Tako bi za njihovo prebavo porabili več kalorij, kot bi jih pojedli. Živila, za katera nekateri dietetiki trdijo, da imajo negativno kalorično vrednost, običajno vključujejo sadje in zelenjavo z visoko vsebnostjo vode. Med njimi so zelena, korenje, solata, brokoli, grenivka, paradižnik, kumara, lubenica in denimo jabolko. Na ta seznam se običajno dodajo še druga nizkokalorična živila, kot so limona, zelje, različne jagode in bučke. Ker vsako od teh živil vsebuje določeno količino kalorij, se postavlja vprašanje, ali vaše telo porabi več kalorij za predelavo teh živil, kot jih vnesete v telo. Dejstvo je, da »negativno kalorična hrana« ne obstaja. Čeprav so vsa omenjena živila nizkokalorična, nobenega od njih ni mogoče šteti za živila z negativnimi kalorijami. Dejansko vsa živila vsebujejo kalorije in ni dokazov, da je za porabo kalorij v našem prebavnem traktu treba porabiti več energije od tistih, ki jih vsebujejo več.

Polnovredna živila, bogata s hranili

Prehrana, ki vključuje raznovrstna polnovredna živila, bogata s hranili, prispeva k hujšanju in splošnemu zdravju telesa. Ta je veliko bolj zdravo kot tovarniško pripravljena hrana. Ekološka, ​​polnovredna živila vsebujejo več vitaminov in mineralov ter drugih spojin, ki ugodno vplivajo na prebavo. Z njimi boste zagotovo živeli bolje, prav tako se boste bolje počutili. Poleg tega bo vaše telo porabilo več kalorij za prebavo teh živil kot za tista, ki so proizvedena industrijsko.

Dietni nasvet

Ne osredotočajte se na živila z domnevno negativnimi kalorijami. Raje uživajte živila z nizko vsebnostjo kalorij in visoko vsebnostjo za zdravje koristnih hranil. Najuspešnejši način uravnavanja telesne teže je stara, dobro znana metoda: poraba kalorij naj presega vnos. Kalorije pa je treba porabljati s telovadbo, ne s prebavo.