Zločin v Zagrebu

Slovenec vpleten v poskus umora podjetnika iz BiH leta 2005

S.R./STA
13. 9. 2021, 10.17
Posodobljeno: 13. 9. 2021, 10.27
Deli članek:

Preiskava poskusa umora, ki se je leta 2005 zgodil v Zagrebu, je zaključena, med osumljenci pa se je znašel tudi 61-letni Slovenec, ki ga organi pregona še iščejo.

STA
Fotografija je simbolična.

Julija 2005 sta v stanovanju v Zagrebu neznana napadalca s pištolo v glavo ustrelila 60-letnega podjetnika iz BiH Ljubomirja Gladovića, ki ima tudi hrvaško državljanstvo. Eden od napadalcev je Gladoviću v usta porinil pištolo s dušilcem in streljal. Prepričana, da je podjetnik mrtev, sta ukradla dokumente in denar ter jo pobrisala, a se je Gladović s poškodovano čeljustjo in rano na vratu uspel prepeljati na urgenco in je napad preživel.

Kriminalisti so na kraju zločina našli DNK enega od napadalcev, a so šele v začetku letošnjega leta uspeli ugotoviti, za koga gre. Glavni osumljenec je 52-letni Milan Reljić iz BiH, pri čemer hrvaška policija išče tudi 61-letnega državljana Slovenije, ki naj bi bil eden od obeh napadalcev. Primer so rešili v sodelovanju s policisti iz več evropskih držav.

Umor v Münchnu

Reljić naj bi decembra lani v Münchnu umoril 60-letno podjetnico in jo oropal. Za seboj je znova pustil sledi DNK, ki so jih uvrstili v mednarodno policijsko datoteko. Letos se je pokazalo, da so sledi DNK iz Münchna enake tistim iz Zagreba, s tem pa jim je v primeru poskusa umora uspelo identificirali storilca.

Po navedbah hrvaške policije poskusa umora sumijo tudi 61-letnega Slovenca. Reljić je bil sicer v začetku leta iz Srbijeizročen v Nemčijo, medtem ko 61-letnega Slovenca, za katerega ne navajajo imena, še iščejo.