Kaj bo prinesla sredina zaostritev?

Pogoj PCT na skoraj vsakem koraku: pregledi pred trgovskimi centri, na bencinskih servisih ...

S.R.
13. 9. 2021, 10.51
Posodobljeno: 13. 9. 2021, 13.30
Deli članek:

Slovenska vlada se je konec tedna odločila za veliko razširitev uporabe pogoja PCT.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Maja Bratuša, naslednica nekdanjega vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina, je na današnji novinarski konferenci sporočila, da je klicni center, na katerega se je mogoče obrniti za dodatne informacije in pojasnila o ukrepih, danes izjemno obremenjen. Tako je prebivalce v njihovem imenu prosila za potrpežljivost.

Državna sekretarja Franc Vindišar in Simon Zajc, prvi na ministrstvu za zdravje in drugi na ministrstvu za gospodarstvo, sta danes predstavila novosti in spremembe, ki jih je vnesel zadnji odlok vlade Janeza Janše. Kot je znano, bo v skladu z Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom sars-cov-2 v naslednjih tednih pogoj PCT veljal za dostop do številnih storitev in opravljanje skoraj vseh dejavnosti. Obvezen bo denimo za vse zaposlene in samozaposlene v državi, prav tako za uporabnike storitev, med drugim tudi v trgovskih centrih, javnem prevozu, na bankah in poštah.

Državna sekretarja sta na začetku ponovila vse novosti v zvezi s preverjanjem pogoja PCT, o katerih smo že poročali. Večji del preostanka novinarske konference je bil tako namenjen dodatnim pojasnilom in odgovorom na vprašanja, ki te dni begajo državljane. Kot je pojasnil Vindišar, je epidemija dinamičen proces, ki terja veliko prilagajanja, kaj drugega nam v tej točki niti ne preostane. Odlok je bil sicer po njegovih besedah pripravljen z namenom zagotovitve "maksimalne zaščite vseh prebivalcev."

Preverjanje na vhodu v trgovski center

Zajc je ob tem poudaril, da se osebi, ki pogoja ne izpolnjuje, storitve ne sme zagotoviti. V primeru gostinskih obratov tako gostinec taki osebi ne sme postreči. V kolikor ji postreže, za to odgovarja gostinec, je izpostavil Zajc, ki se samega kaznovanja in glob v primeru kršitev ni želel dotakniti.

Zajc je še enkrat potrdil, da bo od srede naprej pogoj PCT veljal za vse osebe, ki so uporabniki storitev ali so prisotni pri izvajanju dejavnosti. Izjeme so le v primeru oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja. Izpostavil je še, da med izjemami ni bencinskih servisov, tako je tudi za vstop v prodajalno bencinskega servisa treba izpolnjevati pogoj PCT.

V primeru oskrbe z življenjskimi pripomočki izjema velja le za trgovine, ne pa tudi za trgovske centre. Kot je pojasnil Zajc, je debata o tem, ali se virus znotraj trgovskih centrov prenaša bolj ali manj, nepotrebna, gre zgolj za to, da se čim bolj omeji možnost prenosa okužbe, pri čemer je po njegovih besedah znano, da če gre nekdo v lekarno v trgovski center, lahko nato gre še v "100 drugih" trgovin.

Dodal je sicer, da se mora pogoj PCT preverjati pred vstopom v trgovski center, tako v njem naj ne bi bilo oseb, ki pogoja ne izpolnjujejo, kar pomeni, da posameznim prodajalnam v trgovskem centru tega ni treba preverjati.

V nujnem primeru brez zadržka

Pogoj PCT bo treba izpolnjevati tudi v primeru zdravstvenih storitev, pri čemer je pomembna izjema celotna nujna medicinska pomoč. Kot je pojasnil Vindišar, imajo v bolnišnicah in zdravstvenih domovih že zdaj vzpostavljen sistem nadzora vstopanja, v kolikor pa ima oseba akutno zdravstveno težavo, naj ne okleva in do zdravstvene ustanove brez zadržka pristopi tudi v primeru neizpolnjevanja pogoja PCT. 

Pojasnil je še, da dokazovanje izpolnjevanja pogoja C (cepljenje) ni omejeno izključno na QR-kodo, temveč je lahko dovolj tudi cepilni kartonček, v kolikor je ta verodostojen. Po njegovih besedah velja vsako dokazilo, ki je verodostojno, s katerim je možno izkazati identiteto in ki ima jasno navedene podatke, vključno s tem, kdaj je bilo izdano. Obenem je poudaril, da je samotestiranje, ki ga zaposleni opravijo enkrat tedensko, s tem pa zadostijo pogoju testiranja za opravljanje dela, del presejalnega programa, posledično pa ne omogoča dostopa do drugih storitev in ni dovolj za pridobitev QR-kode.

Sprememba, ki je najbolj udarila prebolevnike

Glede mladoletnikov, ki bi se želeli cepiti, a starši temu nasprotujejo, je Vindišar spomnil, da je 15 let tista meja, ko lahko otroci samo odločajo o svojem zdravljenju, poroča STA. Po njegovi oceni je prav, da se otroke, ki izražajo željo, da bi se cepili in tako pomagali pri obvladovanju epidemije, upošteva.

Kot smo že poročali, je vlada po komaj enem tednu nenadno spremenila obdobje trajanja pogoja P (prebolelost). Prejšnji ponedeljek je uvedla spremembo, v skladu s katero je pogoj prebolelosti veljal 240 dni po pozitivnem PCR testu, zdaj pa je to obdobje znova skrajšala na 180 dni.

Nova sprememba po zgolj tednu dni je po navedbah Vindišarja posledica dejstva, da enako, torej šestmesečno obdobje veljavnosti pozna večina evropskih držav. S tem so po njegovih besedah izenačili pogoje, saj bi se radi izognili zmedi pri vprašanju, kdaj prebolevnost velja v Sloveniji in kdaj, ko prestopimo mejo.

Vindišar se je dotaknil tudi vprašanja, ali bi lahko med pogoje PCT vključili tudi serološke teste, torej teste na protitelesa. Pojasnil je, da je glavna težava ta, da ti testi niso standardizirani. Ko bodo in ko bo to sprejeto na ravni EU, bo po njegovih navedbah možno v pogoj P vključiti tudi to možnost.