Avstrijski dijaki

Obtožbe o posilstvu in podtikanju droge maturantom na zabavi pri Poreču

R.T.
12. 7. 2021, 17.31
Posodobljeno: 12. 7. 2021, 18.35
Deli članek:

Avstrijsko javnost so razburile navedbe 18-letnega dijaka Bastiana, da so se na maturantski zabavi pri Poreču dogajale spolne zlorabe.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Spolne zlorabe naj bi se dogajale na dogodku X-Jam 2021, ki je potekal od 26. junija do 9. julija na polotoku Lanterna v bližini Poreča. Tja se je zgrnilo precejšnje število avstrijskih dijakov, eden od njih, Bastian, pa je zgodbo o posilstvu in spolnem nadlegovanju raznesel po družabnih medij, nato pa so njegovo plat povzeli še pri časniku Kronen Zeitung. Pisal o nadlegovanju in nasilju s strani varnostnikov, rasističnim zmerljivkam do temnopoltih dijakinj in dijakov, najhujše pa mu je zaupalo nekaj deklet. Ena naj bi zaradi podtaknjene droge končala v bolnišnico, drugo naj bi zvlekli v gozd in posilili.

Organizatorji dogodka zanikajo, da bi kdo od njihovih varnostnikov spolno zlorabil ali na skrivaj podtaknil drogo dijakinjam. Preverjajo domnevno neprimerno obnašanje posameznih varnostnikov in sodelujejo s policijo. Varnostnike, ki naj bi bili vpleteni v domnevna kazniva dejanja, odstranili iz Lanterne.

Istrska policija je sporočila, da je od 20. junija do 10. julija prejela dve prijavi spolne zlorabe. V enem primeru je kaznivo dejanje posilstva storil 19-letni avstrijski državljan, žrtev pa je polnoletna avstrijska državljanka. Oba sta bila na maturantskem izletu. Drug primer pa še preiskujejo. HRT poroča, da naj bi bil pri drugem posilstvu vpleten eden od varnostnikov, prav tako avstrijski državljan.