Ekološka katastrofa v Pivoli

Kriminalisti razkrili: Storjena velika škoda, v blatu težke kovine, kot so baker, svinc in cink, tudi salmonela

S.R.
18. 6. 2021, 13.39
Posodobljeno: 18. 6. 2021, 14.19
Deli članek:

Vodja Sektorja kriminalistične policije PU Maribor Beno Meglič je danes pojasnil več podrobnosti o preiskavi, povezani z nezakonitim odlaganje odpadnega blata na območju Pivole.

Bobo
Začetek sanacije odpadnega blata v Pivoli.

Odpadno blato, predvsem njegovo nezakonito odlaganje v naravi, je v teh dneh reden gost na naslovnicah slovenskih medijev. Ob zgodbi o ekološki katastrofi na območju Pivole nad Botaničnim vrtom v Občini Hoče-Slivnica, okoli katere se je dvignilo največ prahu, o nezakonitem odlaganju odpadnega blata poročajo tudi na območju Šentjurja.

Težke kovine

Vodja mariborskih kriminalistov Beno Meglič je na današnji novinarski konferenci spregovoril o preiskavi dogajanja v Pivoli, kjer je nekdo v naravo odložil večje količine odpadnega oziroma grezničnega blata, s tem pa okolju povzročil veliko škodo. Kot je pojasnil Meglič, so na PU Maribor prejeli več prijav v zvezi sumom nezakonitega odlaganja odpadkov v naravi, med preiskavo pa so ugotovili, da so bili z dejanjem dejansko kršeni predpisi, ki urejajo področje varstva okolja. Uspelo jim je tudi ugotoviti izvor teh odpadkov. Razkril je, da so prve kemične analize tako tal kot blata pokazale, da ta vsebuje tudi težke kovine, kot so baker, svinc in cink, prisotna pa je bila tudi salmonela.

Kriminalisti so kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja osumili šest oseb. Gre za osebo z območja Celja, ostale osebe pa so z območja Ljubljane oziroma tamkajšnjega podjetja. Po navedbah Megliča jih je vodilo izključno koristoljubje. Tako so 3. junija prevzeli 197 ton blata, ki so ga z dvema tovornjakoma v devetih vožnjah prepeljali na zadevno območje. Pri dejanju je sodeloval tudi 36-letnik s širšega območja Maribora, ki je osumljencem v zameno za plačilo pokazal, kje lahko odpadke odložijo. S tem so onesnažili pitno vodo in naravi povzročili veliko škodo.

Bobo
Začetek sanacije odpadnega blata v Pivoli.

Štirje v priporu

Včeraj so v povezavi s preiskavo po Sloveniji potekale hišne preiskave tako na zasebnih domovih kot na sedežih podjetij. Aretirali so šest oseb, pri čemer so dve že izpustili, štiri pa so danes privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zanje odredil pripor. Zoper vseh šest so podali kazensko ovadbo zaradi obremenjevanja in uničevanja okolja, za kar je zagroženih do osem let zapora. Preiskovalni sodnik jih bo predvidoma danes ali jutri zaslišal. Gre sicer za osumljence, ki so jih zaradi podobnih kršitev v preteklosti že obravnavali. Meglič je še pojasnil, da so možne tudi dodatne kazenske ovadbe, preiskava pa se nadaljuje. Več podrobnosti zaradi interesa preiskave ni želel razkriti.