Napovedali so spremembe

Na Hrvaškem veliko sproščanje ukrepov, a le za tiste, ki izpolnjujejo pogoj PCT

S.R.
18. 6. 2021, 12.37
Posodobljeno: 18. 6. 2021, 12.50
Deli članek:

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je danes razkril, da bodo Hrvati od 1. julija deležni izdatnega sproščanja protikoronskih ukrepov, poročajo hrvaški mediji.

Profimedia
Marsikaj bo dovoljeno, a le tistim z evropskim digitalnim potrdilom, ki ga bo mogoče pridobiti le v primeru izpolnjevanja pogoja PCT.

Kot je pojasnil Božinović, je epidemiološka slika sicer ugodna, v pravo smer gre tudi trend, a da ta trenutek še ni pravi za odpravo vseh ukrepov, ki so jih uvedli v boju z epidemijo sars-cov-2. Dodal je, da se bo to zgodilo, ko bo minister za zdravje Vili Beroš razglasil konec epidemije, a da so že sprejeli odločitev o precej bolj sproščenih ukrepih, ki bodo začeli veljati z julijem.

Ugodnosti bodo deležni predvsem prebivalci, ki izpolnjujejo tako imenovan pogoj PCT (prebolevnost, cepljenje, testiranje). Za to bo treba pridobiti evropsko digitalno potrdilo, ki ga sicer zaenkrat še ni na voljo. A je Božinović napovedal, da bo od naslednjega tedna na voljo nova aplikacija, ki bo lahko prebrala QR kodo z digitalnega covidnega potrdila. Na Hrvaškem so doslej izdali približno 180.000 digitalnih covidnih potrdil.

Za imetnike potrdil brez omejitev

V veljavi bo sicer ostala prepoved prirejanja javnih prireditev in srečanj, na katerih je prisotnih več kot 100 oseb, razen če se bodo prireditve ali srečanja udeležili samo ljudje, ki izpolnjujejo pogoj PCT, torej osebe z evropskim digitalnim potrdilom. Prav tako bodo prireditve še naprej lahko potekale samo do 24. ure, razen če se jih udeležijo samo ljudje z digitalnim potrdilom. Za množične dogodke, na katerih bodo prisotni samo ljudje, ki so covid preboleli, ki se lahko izkažejo z negativnim testom ali so se cepili, tako od takrat ne bo več nobenih omejitev.

Kar zadeva zasebna druženja v gostinskih obratih in poroke, se bodo morali prisotni še naprej držati vseh ukrepov. V primeru, ko bo v prostoru več kot 30 oseb, bo to dovoljeno le v primeru, če imajo vsi digitalna potrdila. V tem primeru število udeležencev in trajanje dogodka ne bo omejeno. Kot je pojasnil Božinović, je njihovo razmišljanje tako, da se odpre tisto, kar je bilo do zdaj zaprto, vključno z denimo prisotnostjo gledalcev na športnih dogodkih, a le ob izpolnjevanju pogoja PCT. Dodal je, da je zdaj na voljo dva tedna časa, da se na spremembe vsi pripravijo in s turistično sezono začnejo na bolj varen način. »Situacijo moramo imeti pod nadzorom, saj smo med redkimi, kamor med poletjem množično prihajajo državljani drugih držav, to bo mešanica ljudi z vseh koncev sveta, to je treba imeti pod nadzorom,« je pojasnil.