Izvedenca

"Ni šlo za impulzivno dejanje", ko je Vlaović zastrupil svojo bivšo in njuno hčerko

C.E./STA
10. 5. 2021, 13.14
Posodobljeno: 10. 5. 2021, 13.15
Deli članek:

Na sodišču v Celju so prisotni prisluhnili pričanju psihologa in psihiatra. Govorila sta o stanju obtoženega Luke Vlaovića, ki mu tožilstvo očita poskus umora nekdanje partnerke in njune šestletne hčerke.

STA
Luka Vlaović na stolčku v dvorani okrožnega sodišča v Celju.

Tako psiholog Matjaž Copak kot psihiater Mladen Vrabič sta Vlaovića ocenila kot intelektualno razvito osebnost. Po oceni Copaka je čustveno labilen, z nakopičeno jezo in sumničavostjo, pa tudi depresivna oseba z agresivnim potencialom. Vlaović, ki ga v priporu obiskuje psiholog, po oceni izvedenca psihologije ne kaže osebnostne trdnosti, zelo burno reagira, ko je prizadet, ter slabo prepoznava svoja čustvena stanja. Izvedenec psihiatrične stroke Vrabič pa je sodnemu senatu pojasnil, da Vlaović kaže blažjo kognitivno utesnjenost, ima pa primeren odnos do obveznosti in uspešno poslovno pot za seboj.

"V določenem trenutku v življenju je prišlo do preboja agresivnih impulzov. Dejanje je storil v popolni orientaciji do sebe in drugih. Ni šlo za impulzivno dejanje. Obdolženi nima duševnih motenj in ni duševno zaostala oseba," je še dejal Vrabič. Na vprašanje obdolženca, ali se je pri njem razvila psihoza, je psihiater odgovoril, da psihoza predstavlja dvom v prištevnost. 

Zaradi poskusa dveh umorov Vlaoviću grozi najmanj 15 let zapora, za grožnje pa denarna kazen ali šest mesecev zapora.

Osumljeni je imel lani oktobra določen stik s hčerko, a je ob dogovorjeni uri ni vrnil. Ko ga je nekdanja partnerica poklicala, da prihaja ponjo, naj bi ji rekel, naj pride v stanovanje, ker s hčerko pečeta krofe. Ob prihodu je bivši partnerici in deklici po navedbah tožilstva ponudil krofe, v katerih so bila zdrobljena pomirjevala.

Med potjo domov je obema postalo slabo, zato sta stopili v stik s sorodniki in poiskali zdravniško pomoč. V bolnišnici so ugotovili, da sta bili zastrupljeni. Po dogodku so na policiji navedli, da so 32-letnika v preteklosti že obravnavali za podobna kazniva dejanja z znaki nasilja, tudi poskusa umora. Obe oškodovanki so do pridržanja osumljenega ustrezno varovali.

Sojenje se bo nadaljevalo predvidoma 25. maja.