Na meji med Hrvaško in BiH

V avtu s slovenskimi registrskimi fosili "neprecenljivih vrednosti"

C.E.
28. 4. 2021, 15.59
Posodobljeno: 28. 4. 2021, 16.02
Deli članek:

Na mejnem prehodu Stara Gradiška, ki ločuje Hrvaško od Republike Srbske so 17. aprila pobrskali po notranjosti avtomobila s slovenskimi registrskimi oznakami.

MUP
Zaseženi ostanki fosilov.

MUP
Zaseženi ostanki fosilov.

Za volanom osebnega avtomobila je sedel 46-letnik, ki se je moral kasneje zagovarjati zaradi vsebine, za katero ni imel ustrezne dokumentacije, danes sporoča Policija uprava brodsko-posavska. V avtu je bilo namreč večje število fosilov in različnih delov mrtvih živali, ki so jih policisti zasegli.

Hrvaški paleontologi so potrdili, da gre za najdbo »neprecenljive vrednosti«, kot se je izrazil vodja Geološko-paleontološkega oddelka Hrvaškega naravoslovnega muzeja v Zagrebu Dražen Japundžić. Gre za fosile iz miocena, obdobja pred približno 15 milijardami let. Največ je ostankov zob in čeljusti praslonov, jelenov, goved in nosoroga. Japundžić je z navdušenjem dodal, da bo najdba zagotovo pripomogla k novim spoznanjem o življenju, klimi in okolju v tem obdobju na območju srednje Evrope. Fosilni ostanki imajo tudi veliko materialno vrednost, po Japundžićevi oceni čez palec, več desettisoč evrov, zato so zanimivi tudi za črni trg.