orožje je bilo skrito v mikrovalovki

FOTO: Če bi prišel do orožja, bi izvedel poboj na Gorenjskem

C.E.
28. 4. 2021, 15.28
Posodobljeno: 29. 4. 2021, 11.26
Deli članek:

Ameriški varnostni organi so pravočasno ustavili pošiljko orožja, ki je bilo na poti v Slovenijo.

Slovenska policija
Zaseženi naboji.

Po neuradnih podatkih portala 24 ur gre za 20-letnika, ki naj bi se želel maščevati sošolcem iz osnovne šole. Spletna stran poroča tudi, da naj bi osumljenec imel natančen seznam lokacij in oseb, strelski pohod pa naj bi se zgodil na območju Radovljice.

Osumljeni, šlo naj bi šlo za nekdanjega srednješolca z območja Gorenjske, je aprila na tako imenovanem temnem spletu (Darknet) za približno 5000 evrov naročil polavtomatsko pištolo znamke Glock in avtomatsko puško znamke Remington ter pripadajoče strelivo, je povedal vodja sektorja kriminalistične policije na kranjski policijski upravi Primož Donoša. Ameriški varnostni organi so orožje, ki je bilo zapakirano v mikrovalni pečici, prestregli, ko je bilo na poti iz ZDA v Slovenijo, in o tem obvestili slovensko policijo.

Slovenska policija
Zasežena pištola.

Osumljeni je orožje pa je naročil kar na svoj naslov. Pri tem so kriminalisti ugotovili, da je orožje kupil zato, da bi ga uporabil za množični poboj ljudi v javni ustanovi. Pri tem je tudi nekaj indicev, da so bile mogoče tudi druge, morda naključne žrtve, ter še dve drugi javni ustanovi.

Sledila je preiskava. Naročnika orožja, policija je odkrila le, da gre za "odraslo osebo", ki je delovala na lastno pest, so hitro izsledili. Preiskava je pokazala, da je bilo orožje kupljeno z namenom množičnega poboja v javni ustanovi. Motiv? Po dosedanjih ugotovitvah policije maščevanje zoper osebe, ki jih je osumljeni poznal. Donoša je dodal, da je obstajala realna možnost in velika verjetnost, da bi v kratkem prišlo do množičnega poboja, zato so hitro ukrepali.

Policisti so osumljenega, ki ga doslej še niso obravnavali, prijeli, zoper njega pa je preiskovalni sodnik odredil pripor. Prijetju se ni upiral. Kriminalisti so v preiskavi zasegli dokaze, ki potrjujejo obstoj utemeljenega suma kaznivih dejanj poskusa nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ter poskusov umorov. Za prvega je predpisana kazen od šestih mesecev do petih let zapora, za umor pa najmanj 15 let, pri večkratnih žrtvah pa celo dosmrtni zapor.