Črna kronika

FOTO: Po napadu iz zapora pobegnilo več kot 1800 zapornikov

S.R.
6. 4. 2021, 14.35
Posodobljeno: 6. 4. 2021, 14.42
Deli članek:

V Nigeriji je trenutno na begu več kot 1800 zapornikov, ki jih je včeraj iz enega tamkajšnjih zaporov rešila skupina do zob oboroženih moških.

Reuters
Opustošenje po napadu na nigerjiski zapor v mestu Owerri.

Zapor v mestu Owerri na jugu Nigerije je včeraj napadla skupina neznanih moških, oboroženih z avtomatskimi puškami, eksplozivom in ročnimi raketometi. Napad se je odvil malo po 2. uri v noči na ponedeljek, ko so napadalci s pomočjo eksploziva vdrli na dvorišče zapora, iz katerega jim je nato uspelo rešiti kar 1844 zapornikov.

Reuters
Opustošenje po napadu na nigerjiski zapor v mestu Owerri.

Nigerijska policija domneva, da za napadom stoji prepovedana separatistična skupina tako imenovanih avtohtonih prebivalcev Biafre (IPOB). Tiskovni predstavnik skupine je sicer kakršno koli vpletenost v zadevo zanikal. Skupina IPOB se zavzema za neodvisnost regije na jugovzhodu Nigerije, ki jo sami imenujejo Biafra. Gre za območje, na katerem je med letoma 1967 in 1970 obstajala neodvisna Reublika Biafra, ki pa je mednarodna skupnost ni priznala. V takratni državljanski vojni med nigerijsko vojsko in separatisti je umrlo približno milijon ljudi. V zadnjih mesecih so se napetosti znova začele stopnjevati, od januarja pa so neznanci napadli več policijskih postaj in ukradli večje količine streliva. Odgovornosti za napade ni prevzela še nobena skupina.

Reuters
Opustošenje po napadu na nigerjiski zapor v mestu Owerri.