predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja

Starost bolnikov v bolnišnicah se znižuje, pravi Tatjana Lejko Zupanc

L.K.
6. 4. 2021, 12.38
Posodobljeno: 6. 4. 2021, 12.48
Deli članek:

V drugem valu 70, v tretjem 65 let.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Na covidnih oddelkih ljubljanskega kliničnega centra je hospitaliziranih 145 bolnikov, kar je sicer manj kot na vrhuncu drugega vala, a bistveno več kot pred dvema tednoma, je na današnji novinarski konferenci povedala predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc. Na intenzivni negi je 43 bolnikov.

Kot ugotavljajo, se v tretjem koronskem valu znižuje starost bolnikov v bolnišnicah. Srednja starost na intenzivnih oddelkih je tako 65 let – ta je v drugem valu znašala 70 let. Njihov najmlajši bolnik šteje 31 let, najstarejši 96. Med hospitaliziranimi je dvakrat več moških kot žensk.

Kot je dejala Lejko Zupančeva, je 28 odstotkov tistih, ki potrebujejo intenzivno nego, mlajših od 60 let, na oddelkih je takih skoraj tretjina. Vzorec pridruženih bolezni ostaja podoben, nekoliko več je bolnikov z resnejšo motnjo imunosti. Redki so tisti, ki so povsem brez pridruženih bolezni, je dodala.

V UKC Ljubljana uvajajo novo zdravilo, pričakujejo pa tudi prihod monoklonskih protiteles – pogodba je že podpisana.
Da je starostna struktura bolnikov takšna, kot je, Lejko Zupančeva zasluge pripisuje precepljenosti. Seveda pa so dejavnik tudi bolj kužne različice. Ugotavljajo tudi, da je potek bolezni pri bolnikih, ki so že prejeli en odmerek cepiva, lahek.

Dotaknila se je tudi tako imenovanih povratnikov. Kot je dejala, je PCR test težko vrednotiti pri nekomu, ki je pred 14 dnevi prebolel covid-19. Pravi povratniki naj bi se okužili z drugačnim sevov, kar pa lahko dokažejo le s sekvencioniranjem.
Nemalo je tudi takih, ki imajo težave po prebolelem covidu-19. Pogostokrat gre za takšne, ki so preboleli lažjo obliko bolezni, ostali pa so jim utrujenost, oteženo dihanje, manjša fizična zmogljivost, motnje koncentracije, motnje spomina, panični napadi.