347 odmerkov v aprilu

"Živeti s sevi pomeni redno cepljenje", pravi Kacin

C.E.
6. 4. 2021, 13.48
Posodobljeno: 6. 4. 2021, 17.25
Deli članek:

Prvi mož logistike cepljenja Jelko Kacin pričakuje, da se bodo na »problematičnih« cepilnih mestih bolje organizirali in da bo v prihodnje ob povečanih odmerkih cepiva cepljenje potekalo brez zapletov.

Bobo
Jelko Kacin napoveduje prihod četrtega cepiva. To je cepivo družbe Johnson&Johnson. 16. aprila pričakujemo najmanj 7 tisoč odmerkov in 26. aprila še 12 tisoč odmerkov.

Navedb visokega predstavnika Evropske agencije za zdravila (EMA), ki je v danes objavljenem intervjuju potrdil povezavo med cepivom AstraZenece in krvnimi strdki, Kacin ni želel komentirati. Kot je dejal, EMA postopka še ni končala in je prav, da se počaka do konca preiskave. Odločitev pričakuje konca tega tedna. Po njegovih besedah pa je težko verjeti, da bi cepivo AstraZence postalo neprimerno za celotno prebivalstvo in pričakuje, da se bo sprostila njegova uporaba vsaj za nekatere kategorije prebivalcev. Kar zadeva cepljenje z drugim odmerkom tega cepiva, denimo za mlade ženske, za katere se omenja bojazen, da bi lahko bile zaradi hormonske kontracepcije bolj izpostavljene tveganju, pa pričakujejo, da se bo do tega vprašanja opredelila EMA, nato pa tudi nacionalne agencije za zdravila.

Državni sekretar Jelko Kacin je v vlogi koordinatorja za logistični del akcije cepljenja nanizal podatke o številu odmerkov cepiv, ki bodo v prihodnjih tednih prispeli v Slovenijo. Vsega skupaj bo v aprilu na razpolago 347 tisoč odmerkov, od tega skoraj polovica, 163.800 odmerkov cepiva družbe Pfizer.

Kacin ni mogel mimo omembe zagat pri cepljenju v Ljubljani, ko je zaradi tehničnih težav in podvajanja vabljenih prihajalo do gneče in zapletov. Po njegovem mnenju je nujna računalniško-informacijska podpora pri izpeljavi takšnega projekta. 

Pojasnil je, da glede poteka cepljenja poteka inšpekcijski nadzor. Na cepilnih mestih je navzočih veliko inšpektorjev, poročilo pa bo vlada obravnavala na prvi redni seji. Pričakuje pa, da bo omenjeni inšpekcijski nadzor prinesel tudi nekatera spoznanja in usmeritve, ki jih bodo lokalne skupnosti in zdravstveni domovi na njihovih območjih lahko v večji meri upoštevali. Bodo pa bolnišnice lahko pripravile dodatna cepilna mesta, »vskočijo« lahko zlasti tam, kjer, kot se je izrazil Kacin, »podcenjujejo ta izziv«.

Prvi mož cepljenja je razložil, da se je treba pripraviti tudi za naslednja leta, »na drugačne seve in mutacij« tega zlohotnega koronavirusa. »Evropska komisija pričakuje, da bomo države članice dale zelo jasne usmeritve v naslednjih dneh,« pravi Kacin.

Glede cepljenja jeseni, pa je jasen. »Izbire cepiva ne bo. Ko bo sledilo naslednje cepljenje, se ne boste cepili z istim cepivom kot v prvem primeru. Če bo jeseni potrebno novo cepljenje, bo vsakdo dobil nov tip cepiva, zato da bi s tem čim bolj zakrožili odpornost organizma in bi se na ta način zoperstavili sevom, ki se razvijajo in pojavljajo,« je pojasnil Kacin in dodal: »Še dolgo bomo potrebovali cepiva. Potrebovali bomo čim več vrst cepiv. Potrebovali bomo cepiva, ki bodo lahko nevtralizirala seve, ki se bodo razvili v prihodnje. Živeti s sevi pomeni redno cepljenje in zagotavljane varnosti celotnega prebivalstva.«