Kazniva dejanja

Dodatne kazenske ovadbe po nasilnih protestih v Ljubljani: med ovadenimi tudi Mariborčan, ki je policista brcnil v prsni koš, in "vodja"

J.P.
22. 2. 2021, 08.50
Posodobljeno: 22. 2. 2021, 13.15
Deli članek:

Kriminalisti so podali ovadbe, preiskava se nadaljuje.

Bobo
Protesti v Ljubljani

5. novembra lani se je v Ljubljani odvil shod, zaradi katerega je v širši okolici Trga republike zavladalo obsedeno stanje.

Protestniki so zažgali navijaške bakle, v policiste so poletele granitne kocke in pirotehnika. Po nekaj prerivanja je policija trg popolnoma izpraznila in protestnike potisnila proti Cankarjevemu domu ter naprej proti Slovenski cesti in nadalje proti Aškerčevi cesti. Nato je sistematično praznila posamezne ulice. Pri tem je prišlo tudi do spopadov, nastalo naj bi tudi nekaj škode na mestni infrastrukturi. Proteste naj bi sicer organiziralo gibanje OPS, ki je prepričano, da je pandemija novega koronavirusa svetovna zarota.

Kot so danes sporočili z ljubljanske policijske uprave, so na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani dodatno podali nekaj kazenskih ovadb.

Bobo
Preiskava še poteka.

Vrsta kaznivih dejanj

Tako so kazensko ovadili 39-letnega Ljubljančana, zoper katerega so sicer že predhodno bile podane kazenske ovadbe, in sicer zaradi suma storitve kaznivega dejanja hujskanja k upiranju. 39-letnik je v vlogi »vodje« vse od 16. oktobra lani pa do samega neprijavljenega protesta preko različnih družabnih omrežji pozival ljudi k nasilnem protestu. Nasilnost pa je vseskozi poudarjal v svojih govorih in vabilih. Za navedeno kaznivo dejanje je predvidena zaporna kazen do treh let. Po poročanju spletnega portala Siol.net gre za Anisa Ličino.

Isti Ljubljančan je skupaj s 30-letnikom, ki je prav tako iz Ljubljane, osumljen tudi storitve kaznivega dejanja sodelovanja v skupini, ki prepreči uradni osebi uradno dejanje. Oba sta dejanje storila na nasilnem protestu, o katerem teče beseda; prvi v vlogi vodje skupine nasilnih protestnikov, katerim je dajal navodila kako naj delujejo proti policistom, drugi pa kot eden izmed članov navedene skupine. Navedena skupina nasilnih protestnikov je tako pod vodstvom 39-letnika s svojim skupnim delovanjem, kjer so na samem protestu metali različne predmete v policiste, poskušala policistom preprečiti izvrševanje uradnih nalog. Za navedeno kaznivo dejanje je predvidena zaporna kazen od treh mesecev do dveh let. Za vodjo take skupine pa od šest mesecev do treh let.

Ljubljanski kriminalisti so z dodatnim zbiranjem obvestil, ogledom kraja, preiskavo bioloških sledi in pregledi posnetkov nadalje ugotovili, da je 26-letni Mariborčan, ki je bil 22. decembra lani že pridržan za pet kaznivih dejanj, zagrešenih petega novembra lani, storil še dve kaznivi dejanji napada na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti. Pri prvem kaznivem dejanju je osumljenec na Trgu republike v Ljubljani proti enemu policistu vrgel gorečo pirotehnično sredstvo, pri drugem kaznivem dejanju je na Erjavčevi cesti v Ljubljani policista z nogo brcnil v predel prsnega koša in nato stekel stran. Za navedeno kaznivo dejanje je predvidena zaporna kazen od šest mesecev do treh let.

V času protestov je prišlo tudi do kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari na osrednji ljubljanski tržnici, kjer so bile poškodovane - požgane strehe štirih lesenih stojnic. Z zbiranjem obvestil so ugotovili, da so navedenega kaznivega dejanja osumljeni trije moški. Kriminalisti so ugotovili identiteto 28-letnega in 32-letnega moškega, tretji osumljeni je zaenkrat še neidentificiran. Vsi trije so z vžigalnikom zanetili ogenj na strehah lesenih stojnic in s tem povzročili za okoli 2000 evrov materialne škode. Za navedeno kaznivo dejanje je predvidena denarna kazen ali kazen zapora do dveh let.

"Zbiranje obvestil o nekaterih do sedaj še ne preiskanih kaznivih dejanjih na nasilnem protestu se še nadaljuje," so še sporočili s Policijske uprave Ljubljana.