Proračun oškodoval za 140.000 evrov

Živel v Sloveniji in v Avstriji šest let vlekel penzijo pokojne mame

R.T.
16. 2. 2021, 08.51
Posodobljeno: 16. 2. 2021, 08.58
Deli članek:

V šestih letih, odkar je njegova mama umrla, je v žep pospravil 140.000 evrov.

Profimedia
Na banki so ga pričakali kriminalisti.

Lopovščina, ki je trajala vse od leta 2014, ko je umrla 85-letna upokojenka, se je zaključila na banki v mestu Strass na avstrijskem Koroškem, le streljaj od mejnega prehoda Šentilj. Osumljenec je namreč tam namesto denarja na roke prejel lisice.

Avstrijska policija je na dogajanje postala pozorna lansko poletje, ko so jih iz tamkajšnje pokojninske družbe obvestili, da je neka 85-letnica, ki na svoj bančni račun prejema 1400 evrov mesečne pokojnine in še dodatek iz naslova pravic žrtev vojnega nasilja, dejansko umrla že septembra 2014. Pokojnino je vsak mesec z računa nato pobrala pooblaščena oseba, saj tudi na banki niso bili seznanjeni z njeno smrtjo.

Preiskovalci so hitro ugotovili, da je pooblaščena oseba na njenem računu njen 62-letni sin, ki prebiva čez mejo v Sloveniji. Nastavili so mu past. Račun so zablokirali in na sina čakali v zasedi na banki. Ta se je po poročanju časnika Kronenzeitung tam nato tudi fizično prikazal, da bi poizvedel, zakaj do računa ne more več dostopati. Kriminalisti so ga tako ujeli s prsti v marmeladi. Po navedbah ministra za notranje zadeve Karla Nehammerja je v šestih letih Avstrijski proračun oškodoval za približno 140.000 evrov.