Konsolidacija stranke

Ranjeni Erjavec z dvotirnimi poslanci proti novemu projektu

G.G.
16. 2. 2021, 08.33
Posodobljeno: 16. 2. 2021, 08.50
Deli članek:

Predsednik Desusa Karl Erjavec po neuspešni nezaupnici že pogleduje proti parlamentarnim volitvam.

STA
Karl Erjavec: "Sedaj bom imel več časa za to, da stranko uredim in ko konsolidiram ter pripravim za volitve,"
Nezaupnico je podprlo je 40 poslancev, sedem jih je glasovalo proti. Poslanci so sicer prevzeli 53 glasovnic, vse so bile vrnjene. Šest glasovnic je bilo neveljavnih.

Znotraj stranke ima kar nekaj težav. Po turbolentnem letu, ko je Aleksandra Pivec stranko popeljala v Janševo vlado, je postalo očitno, da se poslanci Desusa ne želijo kar tako odreči poslanskih stolčkov. Vihajo tudi nosove nad Erjavčevo linijo, nekateri so se mu odrekli tudi včeraj. Novinarji Reporterja navajajo, da sta Erjavca med poslanci Desusa zagotovo podprla Jurij Lep in Franc Jurša, poleg Branka Simonoviča, ki se ni podpisal pod nezaupnico ob prvi vložitvi, ga je zdaj lahko na cedilu pustil Ivan Hršak, ki se niti ni prijavil na razpravo.

Kaj pravi Erjavec? Ne želi špekulirati, kdo ga ni podprl, saj je bilo glasovanje tajno. Obžaluje, da ni prejel toliko glasov podpore, kot je bilo podpisov pod januarskim predlogom nezaupnice. A manjkajočih glasov ne povezuje z glasovanjem poslanske skupine Desusa oziroma meni, da so ga strankini poslanci podprli.

Zdaj se bo usmeril v "konsolidacijo stranke", ki jo želi pripraviti na parlamentarne volitve.

Minister ne more biti član Desusa

Spomnil je tudi na odločitev strankinih organov, da so v opoziciji, kjer po njegovih besedah tudi bodo. Zato ne razume vprašanj o posebnih dogovorih z vlado. Kar se tiče njihovega ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška je Erjavec jasen, odločiti se bo moral, ali bo še naprej član stranke. "Če bo pa ostal minister, ne more ostati minister kot član stranke Desus, saj je sklep sveta povsem jasen," je Erjavec povedal za Televizijo Slovenija.