vrhunski alpinist

Plaz na Storžiču vzel tudi življenje izkušenega gorskega reševalca in alpinističnega inštruktorja

A.S.
14. 2. 2021, 15.01
Posodobljeno: 14. 2. 2021, 20.38
Deli članek:

Včeraj je v tragediji na območju Storžiča umrl tudi vrhunski alpinist in alpinistični inštruktor Slavko Rožič.

Policijska uprava Kranj
Obsežna reševalna akcija na območju Storžiča

Spomnimo: Na območju 2132 metrov visokega Storžiča na zahodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp sta snežna plazova zasula štiri planince. Trije so poškodbam podlegli, eden je huje poškodovan. Pri umikanju pred drugim plazom sta se poškodovala tudi dva od reševalcev, eden huje.

Predsednik Društva gorske reševalne službe v Tržiču Janez Primožič je za STA pojasnil, da so med reševanjem prve naveze opazili drugo navezo dveh fantov, ki sta nadaljevala vzpon. "Zakaj sta nadaljevala, ne vem, zato ju tudi ne gre obsojati, čeprav sta morala videti helikopter in reševalce," je dejal. Zgodilo pa se je tisto, česar so se reševalci bali, saj sta sprožila drug plaz, v katerem so bili poškodovani tudi reševalci. Po Primožičevih besedah gre sicer za eno večjih in bolj tragičnih nesreč po letu 1977 v tržiščem koncu.

Iz Gorske reševalne zveze Slovenije pa so danes sporočili podrobnosti včerajšnjega reševanja. S strani Regijskega Centra za Obveščanje so prejeli klic o snežnem plazu v Kramarjevi smeri v Storžiču. Po opravljenem klicu z očividcema so ugotovili, da je plaz odnesel dve osebi, ki nista kazali življenjskih znakov. Sprožili so reševalno akcijo z aktivacijo celotnega moštva ter posadko Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku. Nekaj minut za tem je bil aktiviran tudi policijski helikopter, ki je opremljen z napravo za iskanje pogrešanih v plazu. Na kraj nesreče je odšla predhodnica, ki je štela pet članov, med njimi je bil tudi zdravnik. Zdravnika in enega reševalca sso s helikopterjem prepeljali do ponesrečencev. Pridružila se jima je tudi posadka HNMP. Ugotovili so, da sta ponesrečenca podlegla poškodbam.

Začeli so s helikopterskim prevozom preminulih v dolino. Tik pred dvigom drugega ponesrečenca sta alpinista, ki sta se nahajala višje na pobočju Storžiča, sprožila snežni plaz. Ekipa, ki je bila tik pred koncem intervencije na kraju nesreče, je bila preko radijske postaje obveščena o ponovnem plazu. Vsi štirje so uspeli zbežati, dva reševalca pa sta se pri tem poškodovala. 

Kot je znano je drugi plaz s seboj prinesel tudi dva alpinista. Eden je preživel s težjimi poškodbami, drugi je umrl. Sledilo je reševanje poškodovanih in prevoz preminulih. Pri reševanju je sodelovalo 24 reševalcev: gorski reševalci, vodniki lavinskih psov, združena ekipa GRZS in HNMP, ter helikopterja Slovenske vojske in Policije.

Izgubili kolega

Planinec in dva gorska reševalca, ki so se poškodovali, po poročanju nacionalne TV Slovenija niso več v smrtni nevarnosti.

"Žal smo v prvi navezi ponesrečenih izgubili izkušenega gorskega reševalca Slavka Rožiča iz Tržiča. Slavko Rožič je bil s srcem vrhunski alpinist in alpinistični inštruktor. Zadnjih deset je bil zelo aktiven v GRZS, kot predsednik Društva GRS Tržič, podpredsednik GRZS, inštruktor GRZS in član izpitne komisije za gorske reševalce. S svojim delom na področju GRZS je dvignil nivo reševalnega dela. Slavka se bomo spominjali kot nekoga, ki je stal za svojimi besedami in se hkrati izkazal kot nekdo, ki je predvsem človek dejanj," so o pokojnem kolegu zapisali pri GRSZ. 

Tretja stopnja plazovne nevarnosti

Spomnili so tudi, da je bila v zadnjih dneh razglašena 3. stopnja plazovne nevarnosti. Usodo razmer in plazov je krojil veter, ki je razmere ponekod naključno poslabšal. Prva naveza je bila žrtev teh razmer, druga alpinista sta kljub prvi nesreči nadaljevala z vzponom in doživela nesrečo, ki je ogrozila tudi delo gorskih reševalcev.