skoraj dva milijona prebivalcev

Zaradi treh primerov okužbe ustavljajo javno življenje

A.S./STA
14. 2. 2021, 13.17
Posodobljeno: 14. 2. 2021, 13.17
Deli članek:

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je danes zaradi treh primerov novega koronavirusa odredila ustavitev javnega življenja v največjem novozelandskem mestu Auckland. Tridnevna ustavitev bo začela veljati opolnoči. Nazadnje so tovrsten ukrep v tem mestu uvedli avgusta lani.

Profimedia
Skoraj dva milijona prebivalcev Aucklanda bo moralo tako biti najmanj tri dni doma.

Skoraj dva milijona prebivalcev Aucklanda bo moralo tako biti najmanj tri dni doma. Zaprte bodo šole, trgovine in podjetja z izjemo nujnih storitev. Močno bo omejeno tudi gibanje iz oziroma v mesto.

"Glavno, kar prosimo ljudi v Aucklandu, je, da ostanejo doma, da bi se izognili tveganju za širjenje," je ob tem povedala Ardernova. Dodala je, da so se za tovrstni ukrep odločili, ker bi lahko šlo za bolj nalezljivo različico novega koronavirusa.

Ukrepe so zaostrili, potem ko so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri treh članih iste družine iz tega največjega novozelandskega mesta. Mati, ki dela za podjetje, ki zagotavlja pranje in catering za mednarodne polete, in hči sta bili na testiranju na koronavirus pozitivni v soboto, oče pa danes. Simptome okužbe kaže tudi četrti član družine, a je bil na testiranju negativen.

Zdravstvene oblasti se bojijo novih in aktivnih okužb, saj niso ugotovili jasnega izvora okužb v tej družini. Osredotočajo se na delovno mesto matere, ki pa osem dni pred okužbo ni delala.

V preostanku države bodo medtem ukrepe sprostili na drugo raven. Ljudje bodo morali na javnem potniškem prometu nositi maske, zbiranje pa bo omejeno na največ sto ljudi.

Nova Zelandija, ki ima okoli pet milijonov prebivalcev, velja za eno najuspešnejših držav pri soočanju z epidemijo covida-19. Doslej so potrdili manj kot 2000 primerov okužbe, umrlo pa je 25 covidnih bolnikov.