ni konoplja

FOTO: Pozor! Po Ljubljani kroži strupena »trava« s čudnim okusom

S.S.
19. 1. 2021, 20.15
Posodobljeno: 19. 1. 2021, 21.29
Deli članek:

V Ljubljani je bil zaznan vzorec zeliščne mešanice, ki se je prodajal kot marihuana, vseboval pa je nevarni sintetični kanabinoid MDMB-4en-PINACA. Nekateri uporabniki so že nekaj minut po kajenju čutili posledice, podobne epileptičnim napadom.

drogart.org
Rastlinska mešanica, ki vsebuje MDMB-4en-PINACA in se prodaja v Ljubljani.

Po do zdaj zbranih informacijah združenja Drogart se je zeleno siva zeliščna mešanica prodajala kot marihuana, ob kajenju pa je imela okus, podoben lovorjevemu listu. 

Uporabniki, ki so potrebovali nujno medicinsko pomoč, so se zgrudili na tla, bili so neodzivni, oči so se jim nenadzorovane premikale, »zategovalo« jih je po celem telesu, pri nekaterih so bili prisotni tudi bruhanje in blodnje, poudarjajo v Drogartu. V združenju pojasnjujejo, da je MDMB-4en-PINACA nevaren sintetičen kanabinoid, s katerim so povezane številne zastrupitve in smrti v različnih državah EU. Še posebno nevarna je hkratna uporaba z drugimi drogami, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so alkohol, opioidi, sedativi, hipnotiki.

Malo raziskav, nobene kontrole

Kot še navajajo v Drogartu, zdravstvena tveganja in dolgoročni učinki MDMB-4en-PINACE niso dobro raziskani, zato se uporaba sintetičnih kanabinoidov v celoti odsvetuje. »Potentnost mešanic za kajanje s sintetičnimi kanabinoidi je zelo raznolika, saj pri izdelavi ni nobene kontrole 'kakovosti'. Znano je, da potentnost niha od serije do serije in prav tako se lahko pri isti seriji pojavijo 'vroči žepi', kjer je kanabinoid močno koncentriran v nekaterih delih rastlinskega materiala. Zato je izjemno pomembno, da začnemo z zelo majhnim odmerkom. Različni kanabinoidi potrebujejo različno dolgo, da začnejo delovati, zato je nujno počakati po vsakem vdihu vsaj nekaj minut, ponekod tudi več, da se izognemo predoziranju,« pojasnjujejo v združenju. (ss, foto: Drogart.org)

Wikipedia
Marihuana je sicer z naskokom najpopularnejša droga na svetu.