Svet

Pred Rogom burno tudi zvečer

C.E./STA
19. 1. 2021, 20.38
Posodobljeno: 19. 1. 2021, 20.41
Deli članek:

Pred nekdanjo tovarno Rog so še zvečer vztrajali podporniki tamkajšnjih uporabnikov.

Bobo
Protestniki pred Rogom.

Na Mestni občini Ljubljana (Mol) so dopoldan zapisali, da so objekt nekdanje tovarne Rog, ki je last občine, danes prevzeli v posest, ker so bili zadnje tedne seznanjeni, da je prazen. Zjutraj so začeli z rušitvenimi deli na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja ter z ekološko sanacijo območja, ki je, kot so zapisali na občini "resnično degradirano in nevarno". Na Molu si sicer že vrsto let prizadevajo območje nekdanje tovarne Rog prenoviti v Center Rog. Z občine so še sporočili, da so opremo in druge predmete, ki niso last Mola, komisijsko popisali in shranili v skladišču, živali z območja tovarne so v oskrbo prevzeli v Zavetišču za zapuščene živali Gmajnice.

Popoldan je Protestna ljudska skupščina sklicala novinarsko konferenco, na kateri so govorci zanikali navedbe Mola, da je bil objekt nekdanje tovarne Rog prazen ob prihodu delavcev. Napovedali so, da bodo Rog še naprej "branili s svojimi telesi" ter, v kolikor bo potrebno, "ponovno iskali na sodišču uveljavljanje posestniških pravic".

Po družbenih omrežjih so se začeli vrstiti tudi pozivi k zbiranju podpornikov avtonomnega centra Rog. Na t. i. protestu "proti uničevanju avtonomnih struktur in za svobodno Ljubljano" se je do 18. ure pred Rogom zbralo okoli 200 ljudi. Nekateri so s seboj prinesli transparente, na katerih so med drugim sporočili: "Roga ne damo za gradbeno jamo!" So pa tudi zapeli o boju za svobodo za skvoterski Rog. Med zbranimi protestniki in policijo, ki je varovala območje, je sicer prihajalo tudi do nekaj napetosti. Pred Rogom je bilo zaznati okoli 20 policijskih vozil.

Okoli 19. ure so se protestniki izpred Roga brez spremstva policistov odpravili pred Mestno hišo. Tam jih je pričakalo okoli 20 policistov. Ko se je nekaj protestnikov približalo vhodu v stavbo, so jih policisti od tam odrinili, sicer pa ni prihajalo do večjih napetosti. Še naprej so skandirali, med drugim geslo Policija povsod, pravice nikjer. Kmalu po tistem pa so začeli prizorišče zapuščati.

Že dopoldne je sicer po navedbah policije prihajalo do kršitev javnega reda in miru. Po njihovih podatkih so pridržali deset oseb, ena oseba pa je bila v dosedanjem interveniranju poškodovana. Uporabniki Roga pa so na novinarski konferenci povedali, da so bili med aretacijo trije ljudje huje poškodovani in da so morali na urgenco.

Bobo
Protestniki pred Mestno hišo.

Prekomerna uporaba sile

Predsednica komisije DZ za peticije Nataša Sukič (Levica) je zaradi današnjega dogajanja na območju Roga napovedala sklic nujne seje komisije. Ob ogledu dogajanja ob izselitvi tamkajšnjih uporabnikov in začetku gradbenih del je namreč ocenila, da je policija v več primerih prekomerno uporabila silo in nasploh ravnala brutalno.

Na dogajanje v Rogu so se sicer odzvali tudi v društvu Asociacija in v Mirovnem inštitutu. V Asociaciji današnje postopanje v primeru avtonomne tovarne Rog ostro obsojajo. Mol so pozvali, "da preneha z nasilnimi aktivnostmi izseljevanja in rušenja ter z uporabniki prostorov vzpostavi dialog, ki bo pripeljal do trajnostne rešitve". Ob navedbi Mola, da so Rog danes prevzeli v posest, ker so imeli informacijo, da so prostori prazni, pa so v Asociaciji zapisali, da so na občini v celoti prezrli, da smo sredi epidemije. "Da so bili prostori prazni, ni razlog za deložacijo, pač pa odraz trenutnega stanja, ki z ničemer ne opravičuje ravnanja oblasti," so dodali v društvu.

V Mirovnem inštitutu pa so ravnanje Mola v trenutnih epidemioloških razmerah označili za skrajno nehumano: "S svojim dejanjem ne samo da ponazarjajo svoj odnos do socialno šibkih skupin in obrobno kulturno-umetniških izrazov, temveč tudi odnos do prebivalcev in prebivalk mesta Ljubljane." Mestne oblasti so pozvali, "da nujno zagotovijo uporabnikom in uporabnicam AC Rog dostop do njihovih prostorov, do svojih stvari in domačih ljubljenčkov ter zagotovijo nadomestne prostore tistim, ki jih v tem trenutku najbolj potrebujejo". Prav tako pa so Mol pozvali k obuditvi prekinjenega dialoga z uporabniki o nadaljnjih procesih prostorske ureditve novega kulturnega centra Rog.