Anonimno pismo

Cepljenje mimo vrste dviguje prah: »Nepravično in vredno obsojanja!«

P.K.
19. 1. 2021, 20.00
Posodobljeno: 19. 1. 2021, 20.05
Deli članek:

Minuli teden je v javnost prišla informacija, da je na ljubljanski medicinski fakulteti po cepljenju zaposlenih ostalo nekaj odmerkov cepiva, ki so jih porabili kar za svojce, kar je javnost sprejela z ogorčenjem.

Profimedia
Svojci so prejeli cepivo, ki bi ga sicer zavrgli.

Glavno vprašanje, ki se je ob tem pojavljalo, je bilo, kako je mogoče, da preostanek cepiva ni prišel do tistih, ki so že na čakalnih seznamih? Do tistih, ki so najbolj ogroženi?

Na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani so pojasnili, da so prejeli 200 odmerkov cepiva za zaposlene, ki opravljajo delo za strokovno-zdravstveno dejavnost, za predstojnike enot ter zaposlene, ki so na delovnem mestu bolj izpostavljeni okužbi. A cepili niso samo teh, ampak tudi svoje svojce, čeprav so zagotavljali, da so cepljenje organizirali izključno za zaposlene na fakulteti.

Pokvarilo bi se

Konec prejšnjega tedna je namreč Slovenska tiskovna agencija (STA) razkrila, da je prejela anonimno pismo, v katerem je avtor opozarjal, da so na omenjeni fakulteti s cepivom proti covidu-19 cepili tudi družinske člane nekaterih zdravnikov, in sicer z odmerki cepiva, ki so jim ostali. Fakulteta je potezo opravičila s tem, da je bilo treba cepivo, ker da je vezano na zelo kratek rok, porabiti.

Cepljenje je na medicinski fakulteti izvedel Zdravstveni dom (ZD) Ljubljana, ki opravlja cepljenje tistih zdravstvenih delavcev in sodelavcev, ki jih institucija, ki cepljenje v mobilni enoti naroči, uvrsti na seznam. »Pri tem lahko seveda pride do izpada posameznikov, na primer iz razloga bolezni, in v tem primeru je naloga organizatorja oziroma institucije, kjer se cepljenje izvaja, da pozove nove kandidate oziroma nadomesti izpad,« je zadevo, ki je razburila javnost, pojasnjeval ZD Ljubljana.

Nihče ni rekel, da je to narobe

Tudi na Onkološkem inštitutu Ljubljana so povedali, da nameravajo, če jim bo ostalo kaj cepiva, ki bi ga sicer morali po strogih pravilih glede hranjenja zavreči, odmerke porabiti za svojce zaposlenih, in to tiste, ki so starejši od 80 oziroma 70 let, je pojasnila strokovna direktorica Irena Oblak. »Seveda upamo, da bomo lahko celotno cepivo porabili za zaposlene. A če bi se zgodilo, da to ne bo mogoče, vemo, kdo je pripravljen takoj priti na cepljenje. Najslabše bi bilo, če bi cepivo metali stran,« je odločitev inštituta minule dni za Dnevnik zagovarjala Oblakova. Ko je cepivo pripravljeno, ga je namreč treba porabiti v šestih urah, je še pojasnila. Dodala je, da »nihče ni sporočil, da svojcev zaposlenih ne smemo cepiti, zavreči cepivo pa bi bilo strokovno sporno«.

Klinični center še čaka, ima pa seznam

O cepljenju svojcev zaposlenih so razmišljali tudi v UKC Ljubljana. Zbrali so že okvirne podatke glede interesa za cepljenje sorodnikov, ki bi se lahko v času, ko pridejo glede na svojo ogroženost oziroma poklic na vrsto, namesto pri družinskih zdravnikih cepili na delujočih cepilnih mestih v UKC Ljubljana. Po oceni UKC bi lahko na takšen način s cepljenjem po 500 oseb dnevno razbremenili družinske zdravnike. Ljubljanski UKC je sicer sporočil, da organiziranega cepljenja družinskih članov za zdaj še niso začeli in ga niti ne načrtujejo, dokler ne dobijo tovrstnih navodil in ustrezne namenske kvote cepiva.

Inšpekcija vseeno preverja

Predsednik vlade Janez Janša je na twitterju zapisal, da zdravstvena inšpekcija to prakso preverja po celotni Sloveniji in bo v primeru kršitev ukrepala. »Strategija cepljenja z določenimi prioritetnimi skupinami v skladu s smernicami EU je bila sprejeta 3. decembra 2020 in velja za vse izvajalce cepljenja,« je ob dogajanju poudaril Janša.

Mateja J. Potočnik
Biserka Marolt Meden opozarja, da je še posebej pri manjših dobavah potrebno, da se upošteva vrstni red cepljenja.

Takemu razdeljevanju cepiva nasprotujejo v Združenju za dostojno starost Srebrna nit. Predsednica združenja Biserka Marolt Meden je ocenila, da »gre znova za diskriminacijo, za zmešnjavo, ki je nihče ne nadzira, vezano na starost in onemoglost ranljivih skupin«. Zahtevajo upoštevanje sheme cepljenja.

Neprimerno in nemoralno

V zvezi s tem so na ministrstvo za zdravje, NIJZ, varuhu človekovih pravic, zagovorniku načela enakosti in Komisiji RS za medicinsko etiko poslali pismo, s katerim opozarjajo na dogajanje. Pravijo, da reči, da se je dogajalo cepljenje mimo vrste, »ker je poraba cepiva vezana na zelo kratek rok in je bilo torej treba cepivo porabiti, po naše ni primerno in moralno. Glede na to, kako počasi in v majhnih količinah prihaja cepivo v zdravstvene domove, recimo tudi v okolici Ljubljane: v krajih Kamnik, Domžale, Vrhnika …, ki so samo nekaj kilometrov oddaljeni od Ljubljane, transport tega ostalega cepiva ne bi smel biti sporen. V določenih zdravstvenih domovih niso uspeli še niti dobro začeti cepiti, in to najbolj ogroženih skupin. Ne nazadnje bi se cepivo, če ostaja v UKC Ljubljana in na medicinski fakulteti, lahko dodelilo ZD Ljubljana.« Zaključili so: »Javno zahtevamo, naj se neetična praksa cepljenja takoj prekine in naj se upoštevajo sheme cepljenja, ki so jih uradno objavili, in obljubili njihovo realizacijo, na NIJZ. Vse drugo je nepravično, neetično, vredno obsojanja.«