Samozažig

Za njeno smrt naj krivijo vlado: ko je gorela, se je otepala pomoči

L.K.
2. 10. 2020, 20.43
Posodobljeno: 2. 10. 2020, 20.47
Deli članek:

Umrla je pred uradom notranjega ministrstva, še prej pa je dala vedeti, kaj jo je pognalo v smrt.

Facebook
Irina Slavina

Ruska urednica Irina Slavina je po samozažigu preminila. Pred tem je na facebooku zapisala, da naj za njeno smrt krivijo Rusko federacijo. Zanetila se je pred uradom notranjega ministrstva v mestu Nižni Novgorod.

V četrtek so ji stanovanje preiskali policisti, ki so iskali gradivo, povezano z k demokratičnosti naklonjeno skupino Odprta Rusija. Zasegli so računalnike in dokumentacijo.

Posnetki varnostnih kamer razkrivajo, da ji je, ko se je zanetila, na pomoč priskočil moški, a ga je večkrat odrinila, preden se je zgrudila. Za seboj je pustila moža in hčer, kar je potrdila tudi oblast. Ne pa tudi, da obstaja povezava med hišno preiskavo in samozažigom. Bila naj bi le priča, ne osumljenka ali obtoženka, so še dejali v zvezi s hišno preiskavo, ki naj bi bila del večje preiskave kaznivega dejanja. Ta se osredotoča na lokalnega poslovneža, ki naj bi opozicijskim skupinam odstopil nekatere prostore za forume in druge aktivnosti. Gre za tako imenovano cerkev Leteče špagetne pošasti.

Slavina je bila urednica novičarske spletne strani Koza Press, ki ne deluje več. Lani je bila oglobljena zaradi »nespoštovanja oblasti« v enem od njenih člankov.