Okužba

Preplah med Trumpovimi stiki. Biden je že dobil rezultat testa ...

J.P./STA
2. 10. 2020, 18.10
Posodobljeno: 2. 10. 2020, 19.23
Deli članek:

Zdravstvena služba Bele hiše je sporočila, da ima predsednik ZDA Donald Trump rahle simptome okužbe z novim koronavirusom, ki so mu jo potrdili v noči na danes. Potrditev okužbe je sprožila preplah med osebami, s katerimi je bil Trump v stiku od začetka tedna, testiral pa se je tudi demokrat Joe Biden.

Profimedia
Melania in Donald Trump

Demokratski predsedniški kandidat Biden je tvitnil, da s soprogo Jill molita za predsednika ZDA, prvo damo Melanio Trump, ki je prav tako pozitivna in vso predsednikovo družino. Test Bidna in soproge je bil negativen.

Trump in Biden sta bila v torek 90 minut v zaprtem prostoru na televizijskem predvolilnem soočenju v Clevelandu. Varnostno razdaljo so upoštevali vsi in rokovanja med kandidatoma, ki sta bila vsak sebi najmanj tri metre, ni bilo. Vendar pa v zaprtem prostoru nista nosila zaščitne maske.

Današnja objava ameriškega predsednika , da sta s soprogo Melanio okužena z novim koronavirusom, je bila na twitterju deležna tolikšne pozornosti, kot še noben njegov tvit doslej. Trumpovo sporočilo v zgodnjih jutranjih urah je v osmih urah zbralo več kot 1,2 milijona všečkov, poobjavljeno ali deljeno pa je bilo v podobnem številu. Gre za njegov najbolj priljubljen tvit doslej, pri čemer je presegel pozornost, ki je je bila leta 2019 deležna njegova objava, da je bil raper A$AP Rocky izpuščen iz zapora na Švedskem.

Medtem so potrdili tudi okužbo pri predsednici Nacionalnega odbora republikanske stranke Roni McDaniel, test pri podpredsedniku ZDA Miku Penceu pa je bil negativen, tako da se za zdaj ugibanja o morebitnem prevzemu ameriške vlade s strani demokratske predsednice predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi več ne nadaljujejo. Trump naj bi nadaljeval delo iz izolacije v Beli hiši.

Njegova hči Ivanka Trump in predsednikov zet Jared Kushner naj bi bila na testu negativna, sedaj pa ni niti zanesljivo, kdo je koga okužil. Trumpova svetovalka Hope Hicks se je v sredo na letalu Air Force One na poti iz Minneapolisa v Belo hišo samoizolirala zaradi slabega počutja.

V četrtek so ji potrdili okužbo z novim koronavirusom, nakar sta se testirala tudi Trump in Melania in testa sta bila pozitivna. Trump je v ponedeljek imel dve prireditvi v Beli hiši, na katerih mask niso nosili.

V torek je bilo soočenje, kjer je bila tudi Hicksova, ki se je potem Trumpu v sredo pridružila tudi na poti v Minnesoto, kjer je zbiral denar za kampanjo na zasebnem domu bogataša in opravil zborovanje v Duluthu. V četrtek je potoval še v New Jersey, kjer je prav tako zbiral denar za kampanjo.

Vsi, ki so bili v zadnjem tednu v bližini predsednika, se sedaj pospešeno testirajo. Med ogroženimi so agenti tajne službe, ki ga morajo spremljati 24 ur na dan in vse osebje Bele hiše z dostopom do predsednika ZDA, pa tudi drugi.

Sodi v rizično skupino

74-letni Trump sodi v rizično skupino zaradi koronavirusa, ker ima preveč kilogramov in visok krvni pritisk ter holesterol, proti čemur se bori s tabletami. Njegova okužba je v predsedniško tekmo z Bidnom vnesla velik vprašaj. Če lahko kaj pretrese ankete tik pred volitvami, sta to bolezen ali smrt enega od obeh predsedniških kandidatov.

Vendar pa za zdaj ni velikih pretresov niti na borzi. Dow Jones in S&P 500 sta nazadovala za manj kot odstotek, kar je značilno za normalen poslovni dan, ne pa znamenje krize.

Trump se je v torek na soočenju znova norčeval iz Bidna, ker med pandemijo covida-19 nosi zaščitno masko in upošteva zdravstvene nasvete. Trump dela kar misli, da je prav in na soočenju je iz žepa potegnil masko ter zatrdil, da jo nosi, ko je treba. Na Bidnove kritike, da s svojimi zborovanji ogroža ljudi, je Trump zagotovil, da zaradi njega nikoli ni bilo nobene negativne posledice.

Glasovi iz sočutja

Trumpova bolezen lahko pri nekaterih volivcih, ki se še niso odločili, koga bodo podprli, vzbudi sočutje in mu priskrbi kakšen volilni glas. Vendar pa je težko verjeti, da bi s tem spremenil dinamiko tekme, v kateri zaostaja v anketah zaradi izjav in obnašanja v času pandemije, ki ji je zmanjševal nevarnost. Podpornikom, ki ne verjamejo v koronavirus in menijo, da gre za laž demokratov, medijev, Kitajcev, zdravnikov in še koga, pa bo tudi težko pojasniti, da je zadeva zdaj naenkrat resna.

Demokrati z Bidnom in Pelosijevo na čelu so že izrazili sočutje in zaželeli hitro okrevanje predsedniku in prvi dami, ob tem pa trepetajo, da ni okužen tudi 77-letni Biden.