Marko Kryžanowski

Še tretjič o Petrolovih delnicah

S.S.
28. 8. 2020, 20.15
Deli članek:

Na okrajnem sodišču se je začelo že tretje sojenje nekdanjemu predsedniku uprave Petrola Marku Kryžanowskemu zaradi očitkov zlorabe notranjih informacij.

STA
Nekdanji predsednik uprave je bil na prvem sojenju oproščen, potem obsojen, zdaj pa poteka že tretji postopek.

Tožilstvo Kryžanowskemu očita, da je leta 2008 med 16. in 21. aprilom, le nekaj dni pred objavo rekordnih četrtletnih rezultatov družbe, s katerimi je bil kot predsednik uprave Petrola seznanjen, kupil za 63.000 evrov delnic družbe, katerih vrednost je pozneje zrasla.

Spomnimo: okrajno sodišče je leta 2013 Kryžanowskega sprva oprostilo očitkov, a je mariborsko višje sodišče sodbo razveljavilo, v ponovljenem sojenju pa je bil obsojen na enoletno pogojno kazen. Višje sodišče je v primeru čakalo ustavno sodišče, ki je presodilo, da člen kazenskega zakonika, ki določa, da je zloraba notranjih informacij kaznivo dejanje, ni neustaven, nato pa aprila 2018 tik pred zastaranjem primera pritrdilo sodbi prvostopenjskega sodišča, da je Kryžanowski zlorabil notranje informacije pri nakupu delnic družbe. Pred kratkim pa je vrhovno sodišče obsodilno sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje.

Profimedia
Kaznivo dejanje naj bi Kryžanowski storil leta 2008 med 16. in 21. aprilom, le nekaj dni pred objavo rekordnih četrtletnih rezultatov družbe.

O poslovanju družbe spregovoril za medije

Senat vrhovnega sodišča je sodbo razveljavil iz procesnih razlogov. Presodil je, da je nekdanji predsednik uprave v tem primeru nastopal kot primarni »insajder«, zato bi mu moralo sodišče prve stopnje dati možnost izpodbijanja domneve, da se je okoristil z notranjo informacijo. Ob tem je presodil, da argumentacija sodišča glede naklepa Kryžanowskega ni zadostna. Senat je pripomnil še, da si ni mogoče predstavljati, da bi Kryžanowski lahko zlorabil notranjo informacijo in si pridobil prednost pred drugimi vlagatelji, saj je 16. aprila 2008 za Finance dejal, da je bilo poslovanje v prvem četrtletju družbe odlično, zato se lahko domneva, da je s tem informacija že postala javna.