Koronapanika

Madžari zapirajo meje: "Madžarska je zelena, vse druge države so postale rdeče"

S.R./STA
28. 8. 2020, 18.11
Posodobljeno: 28. 8. 2020, 18.16
Deli članek:

Madžarska bo zaradi vse večjega števila okužb z novim koronavirusom, vnešenih iz tujine, 1. septembra za tuje državljane znova zaprla meje.

Jure Zauneker / Vestnik.si
Madžarska zaradi širjenja koronavirusa znova zapira meje.

Na Madžarsko bodo smeli vstopiti le madžarski državljani, tujci pa bodo za vstop morali navesti utemeljen razlog. "Od 1. septembra tujim državljanom ne bo dovoljen vstop na ozemlje Madžarske," je dejal Gergely Gulyas, šef kabineta madžarskega premiera Viktorja Orbana. Mejo bodo zaprli za mesec dni, je dodal. 

"Epidemiološka razvrstitev držav je bila ukinjena. Madžarska je zelena, vse druge države so postale rdeče," je dejal Gulyas in dodal, "da večina novih okužb prihaja iz tujine". 

Gulyas je dejal, da bodo madžarski državljani, ki se bodo vračali iz tujine, lahko vstopili v državo, če bodo predložili dva negativna testa na covid-19 ali pa bodo šli za 14 dni v karanteno. Kot je dejal, bo vlada pozneje določila druge izjeme, na primer za diplomate. 

Na Madžarskem, ki ima približno deset milijonov prebivalcev, so doslej potrdili približno 5500 okuženih z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 614 ljudi.