Groza na severu Evrope

FOTO: Polarni medved med spanjem napadel nizozemskega turista, poškodbe so bile prehude

S.R.
28. 8. 2020, 18.58
Posodobljeno: 28. 8. 2020, 20.48
Deli članek:

Na norveškem otočju Svalbard je danes zjutraj po napadu polarnega medveda življenje izgubil nizozemski turist.

Reuters
Šotor, v katerem je spal Nizozemec.

Napad se je zgodil še pred zoro v bližini naselja Longyearbyen, sicer največjega naselja na otočju, ki služi tudi kot upravno središče Svalbarda. 38-letni Johan Jacobus Kootte, ki je med napadom spal v šotoru, je umrl v bolnišnici, poroča tiskovna agencija Reuters. 

Tragično usodo je dočakal tudi medved, saj so nanj po napadu začeli streljati drugi prisotni. Uspel je še odhlačati na varno, a so ga pozneje našli mrtvega na parkirišču v bližini letališča. V šotorih je v času napada spalo še šest ljudi, pa poroča britanski Guardian. 

Reuters
Medved je napadel na območju urejenega kampa severno od naselja Longyearbyen.

Na Svalbardu živi 2939 ljudi in kar 975 polarnih medvedov, še poroča Reuters. To je na območju sicer prvi smrtni primer napada medveda v zadnjih devetih letih. Leta 2011 je polarni medved napadel skupino britanskih turistov, pri čemer je ubil 17-letnega fanta in hudo poškodoval še štiri osebe. Leta 2015 je medved kremplje zasadil v hrbet češkega turista in ga izvlekel iz šotora, a so ga nato s streli pregnali drugi očividci. Polarni medvedi na otočju sicer veljajo za zaščiteno vrsto, nanje pa je dovoljeno streljati le v samoobrambi ali v skrajni sili. 

Zaradi vse več turistov, večjega števila znanstvenih raziskav na območju ter podnebnih sprememb in posledičnega krčenja arktične ledene plošče na Svalbardu v zadnjih letih prihaja do vse več srečanj med ljudmi in prostoživečimi živalmi. Na območju so sicer od leta 1971 zabeležili pet smrti zaradi napada polarnega medveda.

Reuters
Turiste na nevarnost polarnih medvedov opozarjajo tudi opozorilni znaki.