Nedolžen v zaporu

FOTO: Po 37 letih zapora odkorakal na prostost, pravi morilec ves čas svoboden

S.R.
28. 8. 2020, 17.37
Posodobljeno: 28. 8. 2020, 17.47
Deli članek:

Ves čas je vztrajal, da je nedolžen, zdaj ga je rešila analiza DNK.

Profimedia
Robert Duboise

Danes 55-letni letni Robert Duboise je bil zaradi posilstva in umora 19-letnice leta 1983 v Tampi na Floridi obsojen na smrt. Danes je še vedno živ in po novem tudi svoboden, ne pa še tudi nedolžen. Včeraj, dan po tem, ko je državno tožilstvo razkrilo, da obstajajo novi dokazi, ki ga krivde razbremenjujejo, je sodnik Christopher Nash odločil, da lahko Duboise odkoraka na prostost, poročajo ameriški mediji. Pred vrati zapora so ga pričakali mama Myra, sestra Harriet in članica odvetniške ekipe. »Čutim neverjetno olajšanje, prav nobene jeze. V svojem življenju nimam mesta za jezo,« je povedal novinarjem. Na vprašanje, kaj je prva stvar, ki si jo želi narediti, je odgovoril, da jo je že storil, »objel sem svojo mamo.« 

Sodnik je včeraj pojasnil, da ni več nobene dejanske ali pravne podlage, ki bi podpirala njegovo obsodbo. Kar sicer še ne pomeni, da je Duboise tudi nedolžen, sodnik je njegovo dosmrtno kazen zgolj skrajšal na obdobje, ki ga je v zaporu že presedel, glede krivde pa se bodo izrekli v sodni obravnavi 14. septembra.

Profimedia
Duboise s sestro in mamo.

Vzrajal, da je nedolžen

Duboise je v zaporu preživel vse od leta 1983, ko je bil obsojen zaradi umora 19-letne Barbare Grams, ves čas pa je vzrajal, da je nedolžen. Gramsova se je kritičnega dne iz službe v restavraciji v Tampi peš odpravila proti domu. Na poti jo je nekdo napadel, posili, pretepel in umoril. Policija je krivca našla v Duboisu, sodišče pa ga je obsodilo predvsem na podlagi sledi ugriza in pričevanja enega od zaporniških špicljev. Sledi ugriza, ki so v ameriškem sodstvu v preteklosti veljale za trden dokaz, danes na podlagi znanstvenih dokazov ne veljajo več za zanesljivo dokazno gradivo, glede pričevanj zaporniških ovaduhov, ki ponavadi spregovorijo v zameno za razne ugodnosti, pa je že splošno znano, da so v zapor poslali marsikatero nedolžno osebo. A Duboisa, ki je bil sprva obsojen na smrt, a so mu kazen po pritožbi znižali na dosmrtni zapor, je pravzaprav rešila analiza DNK, ki so jo nedavno izvedli s sodobno metodo. 

Profimedia
Robert Duboise po izpustitvi iz zapora.

Dolgo časa je sicer veljalo prepričanje, da je bilo vso dokazno gradivo iz primera uničeno že leta 1990, a so nato leta 2018, ko se je v primer vmešala neprofitna organizacija Innocence Project, vendarle našli shranjene vzorce DNK. Te so nedavno analizirali in ugotovili, da nobeden ne pripada Duboisu, temveč drugima dvema moškima, enega od njiju pa zdaj obravnavajo kot glavnega osumljenca, še poročajo ameriški mediji. »Nisem edini,« je včeraj poudaril Duboise.

Profimedia
Robert Duboise po izpustitvi iz zapora.