Znani prvi izsledki preiskave

FOTO: Tako naj bi se odvila včerajšnja groza na Cankovi, v kateri je v krsti končal policist

S.R.
10. 6. 2020, 14.11
Posodobljeno: 10. 6. 2020, 14.59
Deli članek:

Prve izsledki kažejo, da je ropar iz vrst policije storil samomor.

Nataša Juhnov/Vestnik.si
Na Cankovi se je odvila tragedija.

Kot smo že poročali, je včeraj ob približno 15. uri oborožen moški vdrl v banko na Cankovi, od zaposlenih pobral gotovino in pobegnil. Za njim so se pognali domačini. Po približno kilometru sta ga dva ujela. Zaslišali so se streli, ropar pa je obležal mrtev. Izkazalo se je, da gre za dolgoletnega policista, po poročanju portala Vestnik.si zaposlenega na Policijski postaji Lendava. Bil naj bi v hudih finančnih težavah, v katere je zabredel zaradi iger na srečo. 

Streljal s službeno pištolo

Več podrobnosti o dogajanju je na današnji novinarski konferenci pojasnil direktor PU Murska Sobota Damir Ivančić. Policist je po njegovih besedah v banko, kjer med ropom na srečo nihče ni staknil poškodbe, vstopil zamaskiran, med begom, ko jo je ucvrl v smeri nogometnega igrišča, pa so ga opazili mimoidoči. Pozivali so ga, naj ustavi, a jih ni poslušal. Prve informacije kažejo, da so nato za njim stekli trije občani. V neki točki se je obrnil proti njim in vanje nameril pištolo, službeno, je potrdil Ivančić. Takrat streli še niso zadoneli, raje se je znova pognal v beg, sledila pa sta mu samo še dva občana, po nadaljnjih nekaj sto metrih pa le še eden. Policist se je znova obrnil in nekaj krogel poslal v tla. Zadnjega občana tudi to ni odvrnilo od lova. Po sto do dvesto metrih ga je dohitel. Prišlo je do ruvanja in pretepanja, pri čemer je ropar za trenutek obležal, občan, ki je med ravsom utrpel lažje poškodbe, pa se je od njega umaknil. Takrat naj bi sledil tudi kritičen trenutek. Ko je bil občan od njega oddaljen približno 150 metrov, je ropar oziroma policist storil samomor. Občana, ki so ga oskrbeli že na kraju, so prepeljali v murskosoboško bolnišnico, kjer je ostal na zdravljenju.

Nataša Juhnov/Vestnik.si
Policist jo po ropu pobegnil v smeri nogometnega igrišča.

Zadeva v rokah specializiranega državnega tožilstva

Na kraj dogajanja so se poleg policistov odpravili tudi kriminalisti, preiskovalni sodnik in okrožni državni tožilec. Ker pa je bil v vse skupaj vpleten policist, so o zadevi obvestili tudi oddelek specializiranega državne tožilstva, ki zdaj vodi predkazenski postopek. Teren še naprej pregledujejo tudi danes, med drugim pa jih zanima predvsem vprašanje, koliko je bilo dejansko izstreljenih krogel. Trenutno poteka tudi sodna obdukcija, več informacij o samih okoliščinah pa bo znanih v prihodnjih dneh.

Nataša Juhnov/Vestnik.si
Danes nadaljujejo z ogledom kraja dogodka.

Imel je težave

Ivančić je tudi potrdil, da je v primeru storilca šlo za policista z več kot 25-letnimi delovnimi izkušnjami, deloval pa je na več policijskih postajah znotraj Policijske uprave Murska Sobota. Pojasnil je še, da se je zoper pokojnika zaradi osebnih težav in stiske od leta 2018 že vodil notranji varnostni postopek. Z njim je bilo v opravljenih več preventivnih zdravniških pregledov in varnostnih svetovanj, nudili pa so mu tudi psihosocialna pomoč. V letu 2019 so ga napotili tudi na zdravljenje, a je zdravstvena komisija marca letos odločila, da je zmožen za opravljanje policijskega dela. Takrat so mu vrnili tudi službeno pištolo. Včeraj, v času tragedije, je bil sicer v bolniškem staležu.

Kot je poudaril Ivančić, se bodo vsi skupaj zavzeli, da ugotovijo, kaj je botrovalo temu tragičnemu dogodku. »V policiji dogodek obžalujemo, gre za nesprejemljivo dejanje, katerega epilog je žalosten in tragičen tako za policijo kot najbližje in svojce,« je še dejal direktor PU Murska Sobota. Obenem je državljanom svetoval, naj se sami ne spuščajo v takšne dogodivščine, kot si jo je privoščil sicer junaški občan. To namreč zaradi varnosti odsvetujejo.

Nataša Juhnov/Vestnik.si
Direktor PU Murska Sobota Damir Ivančić.