Mala Dželalija

FOTO: V BiH odkrili eno najglobljih jam v regiji: navpičen vhod globok kar 400 metrov

A.S./STA
10. 6. 2020, 14.12
Posodobljeno: 10. 6. 2020, 14.15
Deli članek:

Speleologi iz Bosne in Hercegovine in Hrvaške so blizu Mostarja v BiH razkrili, da ima tamkajšnja jama Mala Dželalija navpičen vhod, ki je globok kar 400 metrov, je sporočilo speleološko društvo Herceg iz Mostarja. Mala Dželalija je tako ena najglobljih jam ne le v BiH, temveč tudi v regiji, so poudarili.

Facebook
Napovedali so, da bodo še naprej raziskovali Malo Dželalijo.

Speleologi iz Mostarja in Karlovca prejšnjo soboto v prvem poskusu niso uspeli doseči dna vhoda v jamo, ker so imeli samo 300 metrov vrvi. Pri nedeljskem poskusu pa so se uspešno spustili 400 metrov globoko do velike dvorane jame, so sporočili na Facebooku.

Napovedali so, da bodo še naprej raziskovali Malo Dželalijo, ker so v veliki dvorani jame našli prehod do novega vertikalnega kanala, v katerega so vrgli kamen, pri čemer niso slišali, kdaj je priletel na tla.

Mala Dželalija se nahaja v kraju Raška gora pri jami Velika Dželalija, ki jo je zaradi velikanske vstopne luknje na površju mogoče videti tudi na Googlovih zemljevidih. Velika Dželalija ima 70-metrski navpičen vhod. Na območju Raške gore je sicer več jam, ki jih je treba še raziskati, so dejali v društvu Herceg.

V BiH je doslej najgloblja raziskana jama Nevidna voda na gori Dinara ob meji s Hrvaško. Speleologi so se zaenkrat ustavili na globini 653 metrov.