Pet dni časa

Jelinčiču grozi globa, ker je v državnem zboru nosil vetrovko z oznakami Slovenske vojske

R.T.
10. 6. 2020, 12.26
Posodobljeno: 10. 6. 2020, 14.27
Deli članek:

Predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič je pod lupo inšpektorata za obrambo.

Zajem zaslonske slike
Zmago Jelinčič za govorniškim odrom v parlamentu 28. januarja letos.

Sporna je njegova oprava, v kateri se je pojavil 28. januarja na seji državnega zbora. Inšpektor za obrambo mu očita, da je takrat nosil vetrovko z znakom Slovenske vojske, s čimer je kršil 41. člen zakona o obrambi, in sicer, kot je navedno v četrtem odstavku tega člena: »Nihče ne sme reproducirati ali uporabljati oznake pripadnosti in drugih oznak, ki se uporabljajo v Slovenski vojski.«

V odgovoru inšpektoratu, ki ga je skupaj z obvestilom o začetku postopka o prekršku danes posredoval medijem, je Jelinčič med drugim zapisal, da je šlo pri njegovem dejanju za svobodo simbolnega izražanja, za kar ima kot človek in politik vso pravico. Pomeni tudi znak spoštovanja Slovenske vojske in vojaške uniforme, je navedel.

Medijem je posredoval tudi mnenje profesorja na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru Jurija Toplaka, ki ugotavlja, da gre pri Jelinčičevem ravnanju za ravnanje, zaščiteno s svobodo izražanja. "Poslanec v parlamentu lahko uporablja uniformo z namenom izražanja sporočila ali idej. Poslansko izražanje v parlamentu namreč uživa po Evropski konvenciji človekovih pravic in po ustavi posebno zaščito. Poleg poslancev 39. člen ustave ščiti tudi na primer igralce ali glasbenike, ki bi pri igri v filmu, gledališču, glasbenem ali drugem umetniškem nastopu nosili uniformo in ob tem širili sporočilo, povezano z uniformo. Vrhovno sodišče ZDA je to potrdilo že leta 1970 v sodbi Schacht v. United States, Evropsko sodišče za človekove pravice in najvišja sodišča evropskih demokracij pa sta izražanje poslancev v parlamentih ter izražanje v uniformah zaščitila v zadnjih desetletjih v vrsti odločb," je zapisal.

Za kršitev 4. odstavka 41. člena je predpisana globa od dobrih 400 do 1200 evrov.