Tragično

Tik pred "pomembnim odkritjem" umorjen profesor, ki je proučeval novi koronavirus

R.T.
6. 5. 2020, 14.02
Posodobljeno: 6. 5. 2020, 14.05
Deli članek:

Kriminalisti zaenkrat domnevajo, da je šlo za umor in samomor.

Univerza v Pittsburghu
Bing Liu

V ameriški zvezni državi Pensilvanija žalujejo za profesorjem in raziskovalcem z Univerze v Pittsburghu Bing Liujem. Liu je bil v konec tedna ustreljen na svojem domu, z univerze pa poročajo, da je bil v okviru raziskave virusa sars-cov-2 pred »zelo pomembnim odkritjem.« 

Liuja so v soboto našli mrtvega v njegovi hiši, obdukcija pa je razkrila, da je umrl zaradi strelnih ran v glavo, vrat, trup in okončine. Kriminalisti domnevajo, da ga je umoril zaenkrat še neidentificiran moški, katerega truplo so našli v bližini. Ta naj bi si po trenutni teoriji takoj po umoru v svojem avtomobilu vzel življenje, poroča CNN. Kriminalisti še domnevajo, da sta se moška poznala, pojasnili pa so tudi, da zaenkrat ni nobenih znakov, da je bil Liu umorjen, ker je bil Kitajec. 

Z univerze so že sporočili, da jih je novica o tragediji »globoko užalostila,« družini, prijateljem in sodelavcem raziskovalca pa so izrekli sožalje. »Bing je bil tik pred zelo pomembnim odkritjem v razumevanju celičnih mehanizmov, na katerih temelji okužba s sars-cov-2, in celične osnove za posledične zaplete,« so v izjavi za javnost dejali njegovi sodelavci na oddelku za računalniško in sistemsko biologijo. Opisali so ga kot izvrstnega raziskovalca in mentorja ter se zavezali, da bodo njegovo raziskavo dokončali.