Razkuževanje rok vsako uro, en učitelj za eno skupino otrok?

Čakali smo na informacije z Danske, tam pouk sedaj poteka tako

A.S./STA
6. 5. 2020, 13.06
Deli članek:

Ponovno odpiranje šol je eden najpomembnejših simboličnih korakov pri sproščanju omejitvenih ukrepov ob pandemiji novega koronavirusa. Na Danskem se otroci že vračajo v šole, kjer pa pouk poteka precej drugače kot nekoč.

Profimedia
Skupinice učencev prihajajo v šolo ob različnih časih, malico jedo ločeno, na igrišču imajo določeno svoje območje, uči jih en učitelj.

"V skupnosti je bil strah," je povedal Dom Maher vodja mednarodnega oddelka šole v Roskildu na danskem otoku Zealand.

"Velik delež staršev je bil razdvojen. In nekaj se jih je odločilo, da bodo počakali nekaj dni in videli," je dodal. Slabe tri tedne po odprtju šole meni, da deluje bolje, kot so pričakovali, poroča BBC.

Otrokom je odleglo, ker so se lahko vrnili v šolo, starši pa so vse bolj prepričani, da je to varno, zato število otrok pri pouku raste.

Osnovnošolci manjših skupinah:  malico jedo ločeno, uči jih en učitelj

Na Danskem so se v šole najprej vrnili osnovnošolci. Otroci so razdeljeni v manjše skupine in skoraj nimajo stikov z drugimi otroki. Med poukom so v neke vrste virtualnem zapredku in se z drugimi otroki ne srečujejo.

Skupinice učencev prihajajo v šolo ob različnih časih, malico jedo ločeno, na igrišču imajo določeno svoje območje, uči jih en učitelj.

Skupine imajo okoli 12 učencev, kar je glede na pravila družbenega distanciranja največje možno število v posamezni učilnici.

Profimedia
Otroci morajo držati dvometrsko razdaljo.

Ob nadaljnjem odpiranju šol dvoizmenski pouk?

"Večina šol na Danskem je zasnovanih tako, da sta v isti zgradbi osnovna šola in nižja srednja šola," je povedal Maher. To pomeni, da imajo dovolj prostora, saj je prisotnih le okoli polovica otrok.

"Imamo dovolj učilnic za to - če se bodo šole odpirale naprej in se bodo vrnili vsi učenci, bomo imeli težave," je dejal. "Ne bi imeli dovolj učilnic in morali bi začeti z dvoizmenskim poukom," je dodal.

Razkuževanje rok vsako uro

Jedro danskega pristopa sta pogosto umivanje rok in razkuževanje. "Roke si umivajo takorekoč vsako uro," je povedal Maher, tako da imajo zdaj težave zaradi draženja kože in ekcemov.

Ob tem opozarja, da popolno upoštevanje pravil družbenega distanciranja pri majhnih otrocih ni realno. "Večina se jih drži in upoštevajo prostor. Vendar pozabijo," je dodal.

Na Danskem zaščitne maske v učilnicah niso obvezne, ne za učitelje ne za učence, še poroča BBC.