Mislil, da gre za vlomilce, potem pa ...

Družina s šestimi otroki zaradi požara brez strehe nad glavo: oče med epidemijo ostal brez dela, mama brezposelna

A.S.
6. 5. 2020, 13.17
Posodobljeno: 6. 5. 2020, 14.25
Deli članek:

Družino Bogner iz Loga pri Vrhovem v občini Radeče je v noči iz ponedeljka na torek prizadel hud požar. Družina s šestimi otroki je ostala brez strehe nad glavo, sedaj potrebujejo našo pomoč.

Občina Radeče
Ognjeni zublji so zajeli ostrešje in popolnoma uničili podstrešne prostore, kjer so bile sobe vseh šestih otrok prizadete družine.

Poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva radeče Sonc Janez nam je povedal, da so gasilce o požaru obvestili okoli 23.40. Na kraj so se brž odpravila tri gasilska društva: PGD Vrhovo, PGD Radeče in PGD Jagnjenica. Z ognjenimi zublji se je borilo kar 36 gasilcev. "Požar je bil lokaliziran dokaj hitro, do ene ure ponoči, sanacija pa je potekala vse do četrte ure zjutraj," je povedal Sonc in dodal, da je bila hiša ob njihovem prihodu prazna. "Na srečo je oče hitro opazil, da se nekaj dogaja in še pred prihodom poskrbel za varnost žene in otrok," je izpostavil. Gasilci so do jutra ostali na požarni straži, Sonc pa je dodal, da je mansardni del povsem pogorel.

Oče je slišil "pokanje" in pomislil, da gre za vlomilce

Stanko Bogner, oče družine, ki je ostala brez strehe nad glavo, je opisal, da je bil v ponedeljek čudovit dan, kar je sledilo ponoči, ni mogel pričakovati nihče: "Mlajši otroci gredo ponavadi ob pol devetih spat, po večerji, večji malo kasneje. Ob desetih sem malo zakuril, ker se mi je zdelo hladno, otroci pa zjutraj skačejo bosi. Midva z ženo sva gledala televizijo, ona je malo zadremala, jaz sem še gledal. Okoli enajstih, pol dvanajstih sem slišal, da je nekaj začelo pokati," pripoveduje Stanko. Sprva je pomislil, da gre za vlomilce. "Takoj sem šel dol preveriti, vse je bilo na mestu, okenska stekla so bila cela, šel sem okoli hiše, ko sem prišel nazaj, sem spet slišal pokanje. Preveril sem otroške sobe. Fanta sta starejša, pogledal sem, da nista kaj ušpičila, pa sta oba spala. Če bi kateri od manjših padel, bi tudi jokal, bili so tiho. Ko sem odprl tretjo otroško sobo, sem videl dim, vedel sem, da je nekaj narobe, pri dimniku je nekaj tlelo. Zavpil sem 'požar', vsi so skočili na noge," nam je zaupal Stanko.

Soproga Rosana je takoj poklicala 112, hitro sta zbrala otroke. Eden od sinov je medtem odklenil vozilo, odprl vrata, usedli so se in se že peljali k Rosanini mami, ki živi blizu. "To je bilo tako hitro, da če bi bilo treba ponoviti, tega ne bi uspeli storiti tako hitro," je povedal Stanko in dodal, da je sam skušal pogasiti ogenj, "vendar je tako tlelo, da ni šlo. Prej kot v desetih minutah so prišli prvi gasilci. Zagorelo je pri dimniku, kriminalisti so rekli, da je na spoj  prišla kakšna od iskric in je bilo zadosti".

Občina Radeče
Družina se je v težjem finančnem položaju znašla še pred požarom.

Zaradi koronakrize ostal brez dela

Hiša Bognerjevih na žalost ni bila zavarovana, zakonca za zavarovanje nista mogla prihraniti.

Družina se je v težjem finančnem položaju znašla še pred požarom. Zaradi koronakrize je Stanko, ki je sicer gostinec, kuhar, ostal brez dela, soproga že predhodno ni bila v službi, saj je skrbela za številčno družino. "Delal sem na treh različnih krajih, 300 ur čisto vsak mesec, da sem zaslužil evro več, da sem lahko delal na hiši. Ko je prišel koronavirus, sem ostal brez dela. Prej sem bil za štiri ure zaposlen in imel popoldanski s.p. Razmišljal sem, kaj storiti in sem si rekel 'na polovične s.p.-je bodo takoj pozabili' ter ga zaprl," je navedel Stanko in dodal, da je sedaj prijavljen na zavodu za zaposlovanje.  "Od zavoda bom dobil 690 evrov in še slabih 600 evrov otroškega dodatka. Plačala sva položnice, kredite imava, tako je," je opisal nezavidljivo situacijo, v kateri se je znašla družina.

 Stanko je izpostavil pozitivni vidik v težkem koronačasu: "V zadnjih osmih ali devetih letih nismo preživeli več kot en teden skupaj, sedaj smo počeli skupaj stvari, ki jih sicer ne bi mogli. Otroci so se naučili vožnje s kolesom."

Požar uničil sobe vseh šestih otrok

Ognjeni zublji so zajeli ostrešje in popolnoma uničili podstrešne prostore, kjer so bile sobe vseh šestih otrok prizadete družine. Uničenega je bila tudi večina pohištva in opreme v spodnjem nadstropju. Prva ocena škode po požaru naj bi bila okrog 80.000 evrov. "Vsak otrok je v svoji sobi imel dve omari, v eni poletna oblačila, v eni zimska oblačila," je opisal Stanko, vse pa je uničil ogenj. Otroci so imeli v zgornjem nadstropju tudi kopalnico, ki so jo uporabljali ob večerih. Šoloobvezna dečka sta ostala brez šolskih potrebščin in računalnika, ki je ključen pri pouku na daljavo.

Na pomoč priskočila radeški župan in poslanec Han

Radeški župan Tomaž Režun in poslanec Matjaž Han sta takoj pristopila k pomoči in reševanju družine ter zagotovila obleke in najnujnejše za življenje. Župan je sklical Odbor za pomoč družini.

Občina Radeče je družini ponudila nadomestno stanovanje, Bognerjeva pa sta se odločila, da bosta začasno ostala pri Rosanini mami. 

Pomagate lahko tudi vi

RKS – Območno združenje Rdečega križa Laško – Radeče je odprl račun, na katerega lahko nakažete vaš prispevek za pomoč družini Bogner.

Številka transakcijskega računa pri A banki je: SI56 0510 0801 5481 580, sklicna številka je SI00 7040 0040, s pripisom »za družino Bogner«.

Zbrana sredstva bodo po dogovoru z družino in Odborom za pomoč družini Bogner namenili družini za nakup potrebnega materiala, opreme in morebitnih stroškov storitev zanje, z direktnim plačilom računov.